Επιστολή του Προέδρου του ΣΕΒ προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 11/1/2010
Εν όψει του διαλόγου για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν, όπως και στο παρελθόν, ωριμότητα, ευθύνη και πνεύμα συνεργασίας με γνώμονα τα κοινά συμφέροντα των δυνάμεων εργασίας, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
Στην πρόσκληση για διάλογο που σας απευθύναμε τον Νοέμβριο του 2009 καθώς και στη μεταξύ μας συνάντηση που ακολούθησε στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφερθήκαμε στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει ο τόπος και τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να εισφέρουν οι δυνάμεις της εργασίας –εργοδότες και εργαζόμενοι- στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης.
Στην πρόσκληση που μας απευθύνατε στις 30/12/2009 που περιλαμβάνει τα «Διεκδικητικά Αιτήματα της ΓΣΕΕ», η έμφαση είναι στη ριζική αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου, καθώς και στη διεκδίκηση πρόσθετων παροχών για τους ήδη απασχολούμενους, λείπει ουσιαστικά οποιαδήποτε αναφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναφορά στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης είναι μόνο έμμεση.
Παραμένει λοιπόν ανοικτό το ερώτημα: Θα περιορίσουμε τον διάλογο στο στενό πλαίσιο της αύξησης του κατώτατου μισθού (κατά τα ειωθότα των εποχών της ανάπτυξης), ή θα θέσουμε ως ευρύτερο και δημιουργικότερο στόχο τη σύναψη ενός πραγματικού Κοινωνικού Συμβολαίου, που θα θωρακίζει την απασχόληση και την παραγωγή απέναντι στις ενδημικές συνέπειες της κρίσης;
Η θέση του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε πιο παραγωγική και πιο συμφέρουσα για όλους τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης, με στόχο την υπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου το οποίο θα προτάσσει μια σειρά από μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία, θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενσωμάτωση της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και θα θέτει το πλαίσιο για τη μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η ειδικότερη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο συμφωνίας.
Πιστεύω, πράγματι, ότι η συνυπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου από τις δυνάμεις της εργασίας θα αποτυπώσει τη βούλησή μας να συμβάλουμε καθοριστικά στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης και θα διασφαλίσει ουσιαστικότερα και αποτελεσματικότερα τα κοινά μας συμφέροντα. Κατά τούτο, αποτελεί, τούτη την ώρα, μια πρόκληση ευθύνης για όλους μας.
Με την προσδοκία της θετικής ανταπόκρισής σας,
Δημήτρης Δασκαλόπουλος»