Επιτάχυνση και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών: πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις και επόμενα αναγκαία βήματα
Ψηφιακό Εργαστήριο με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην επιτάχυνση και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την υποστήριξη των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ και ΣΘΕΒ) την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Στόχος του εργαστηρίου ήταν αφενός η ενημέρωση των επιχειρήσεων-μελών αναφορικά με τις νέες διαδικασίες, τις αλλαγές αλλά και απαιτήσεις του νέου πλαισίου εγκατάστασης, λειτουργίας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροθέτησης-χρήσεων γης, αφετέρου μία πρώτη αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των έως τώρα ρυθμίσεων και ο εντοπισμός νεότερων πεδίων παρέμβασης για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία έτη αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του αδειοδοτικού πλαισίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση που καταγράφει πλέον η χώρα στη διενέργεια και προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των υπό εξέλιξη έργων και τον κρίσιμο ρόλο των επόμενων αναγκαίων ενεργειών για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επικεντρώθηκε στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και των πρωτοβουλιών που συνέβαλλαν στη σημερινή βελτιωμένη θέση της χώρας στις διεθνείς κατατάξεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «Κεντρικός μας στόχος πάντα είναι το κράτος να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Στις εργασίες που ακολουθήσαν, συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς: Βιομηχανίας κα Θέμις Ευτυχίδου, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης και Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αλλά όσα επιπλέον απαιτούνται για την ολοκληρωμένη υλοποίηση των πολιτικών του χαρτοφυλακίου τους, με ειδική αναφορά σε δράσεις που επιδρούν καθοριστικά στις αδειοδότησεις. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας “Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων ΣΕΒ”, Senior Sustainability Director VIOHALCO. Για τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των Γενικών δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό-απολογιστικό Σημείωμα του Ψηφιακού Εργαστηρίου.
Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συζήτηση των Γενικών Γραμματέων με εκπροσώπους των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ και ΣΘΕΒ) την οποία συντόνισε ο κ. Γιάννης Λαϊνάς, Senior Advisor Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ. Μεταξύ των ζητημάτων που αναδείχθηκαν υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης του ν.3325/2005 για την αδειοδότηση της μεταποίησης στην Αττική, η -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- υλοποίηση της θεσμοθετημένης δυνατότητας μετάπτωσης σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία δραστηριοτήτων που ασκούνται εντός Επιχειρηματικών Πάρκων με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η ενοποίηση/απλούστευση κατηγοριών βιομηχανικών χρήσεων γης, η επίλυση ζητημάτων χαρακτηρισμού ΑΓΥΠ, η ενίσχυση του θεσμού των ΕΠ Εξυγίανσης και η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαλειτουργικότητας του -υπό εξέλιξη- Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδοτήσεων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για τη δημιουργία ενός πραγματικού ψηφιακού one-stop-shop σε όλα τα θέματα αδειοδότησης.
Στο κλείσιμο του Εργαστηρίου ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, τόνισε ότι οι αναπτυξιακές και χωρικές πολιτικές συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στις επενδύσεις, διαπιστώνοντας ότι στο πλαίσιο των υλοποιούμενων πολιτικών αντιμετωπίζονται για πρώτη -ίσως- φορά με ολιστικό τρόπο, όλα τα ουσιαστικά ζητήματα με σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την λεπτομερή ανάλυση των θεμάτων, δήλωσε τη διάθεση του ΣΕΒ και των επιχειρήσεων-μελών του, να συνδράμουν στις θεσμικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των μελλοντικών πρωτοβουλιών.