Η συμπόρευση παράδοσης και καινοτομίας στο επίκεντρο του 2ου Ετήσιου Συμποσίου του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία

Με συναρπαστικές συζητήσεις, διακεκριμένους ομιλητές και υψηλή συμμετοχή από το κοινό ολοκληρώθηκε το 2ο ολοήμερο Συμπόσιο στη Δημιουργική Ηγεσία, που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Livestream από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μαζί στη Γνώση» από το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School – The American College of Greece. Η εκδήλωση συνέπεσε με την τρίτη επέτειο λειτουργίας του Κέντρου και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκε μια ευρεία συλλογή ελληνικών οργανωσιακών παραδειγμάτων μετουσίωσης της παράδοσης σε ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

Στις συνολικά εφτά συνεδρίες που έλαβαν χώρα στο Συμπόσιο, κορυφαία στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων με εντυπωσιακή πορεία εντός και εκτός συνόρων ανέλυσαν την ιστορία και το όραμα των εταιρειών που διοικούν και εξέθεσαν τη δική τους οπτική και εμπειρία γύρω από τη δύναμη που μπορεί να αντλεί το επιχειρείν από την παράδοση σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Το Συμπόσιο άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην αξία της δημιουργικής ηγεσίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για την αναβάθμιση της χώρας, και όχι απλά της οικονομίας μας, είναι η συνεχής και δια βίου ποιοτική εκπαίδευση, καθώς και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων – κάτι που στις μέρες μας αφορά όλες ανεξαιρέτως τις γενιές. Από τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν είναι απλά ένας τίτλος αλλά απαιτεί συστηματική δουλειά και αλλαγές από τις επιχειρήσεις, μέχρι τις τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν συνεχώς, η δημιουργική ηγεσία, δηλαδή η ικανότητά μας να αλλάζουμε, να δημιουργούμε και να καινοτομούμε, είναι αυτή που θα μας διασφαλίσει τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούμε σε έναν πολυδιάστατο και πολύ ανταγωνιστικό κόσμο».

Κατά τον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, Στέλιος Αργυρός, μιλώντας για το θέμα του φετινού Συμποσίου, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ακούγεται ίσως αντιφατικό να μιλάμε για παράδοση σε μια εποχή που γίνονται τόσες τεχνολογικές και επιχειρηματικές ανατροπές, όμως η παράδοση, η δημιουργική ηγεσία και το αξιακό προτέρημα της αριστείας συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργήσουμε καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Αυτό που προσπαθούμε εμείς να μεταλαμπαδεύσουμε στον επιχειρηματικό κόσμο είναι η ανάγκη της ταύτισης της παράδοσης με τη δημιουργική ηγεσία, την καινοτομία και το αξιακό περιεχόμενο».

Αναφερόμενος στην αξία της δια βίου μάθησης, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, David G. Horner, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο να εφοδιάζει τα άτομα, τους οργανισμούς και, τελικά, τις κοινωνίες, με την ικανότητα να προσαρμόζονται, να ενισχύουν τη φαντασία τους και να ανακαλύπτουν εκ νέου τους εαυτούς τους».

Κατά την πρώτη συζήτηση του Συμποσίου με θέμα «Η επιχειρηματική παράδοση ως διαχρονική σχέση» και συντονιστή τον Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία και Καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Alba Graduate Business School, Χαράλαμπο Μαινεμελή, ο Αντιπρόεδρος της ΙΟΝ ΑΕ, Ευστάθιος Λοίζος και η Διευθύντρια Marketing της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ, Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου, συνομίλησαν σχετικά με το ρόλο της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εξέλιξη και την αξιοποίηση διαχρονικών προϊόντων υψηλής αναγνωσιμότητας. Οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι η επιτυχημένη διατήρηση της διαχρονικής σχέσης των προϊόντων με τους καταναλωτές στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, που με τη σειρά της χτίζεται πάνω στη συνέπεια σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και στην προσπάθεια των εταιρειών να παραμένουν επίκαιρες χωρίς να χάνουν τα αυθεντικά τους στοιχεία και τις αξίες τους.

Στη συνεδρία που ακολούθησε με θέμα «Η παράδοση ως έρευνα και νέα γνώση», ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Apivita SA, Κωνσταντίνος Γαρδίκης και ο Ιωάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra SA και του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας συζήτησαν πάνω στο ρόλο της έρευνας στην εξέλιξη παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής και στη μετατροπή παραδοσιακών πρώτων υλών σε καινοτόμες μορφές νέων προϊόντων. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην έρευνα της παράδοσης ως μοχλό ανάπτυξης της διακριτής ταυτότητας και του ανταγωνιστικού βάθους της επιχείρησης.

Την τρίτη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική παράδοση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» συντόνισε η Αγγελική Καραβασίλη, Research Fellow του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία και του Alba Graduate Business School. Το πάνελ των ομιλητών στελέχωσαν η συνιδιοκτήτρια της Anassa Organics, Αφροδίτη Φλώρου, η Επικεφαλής Τμήματος Φύλαξης και Υποδοχής Κοινού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Βαρβάρα Καρποδίνη και ο Διευθυντής Marketing της Grecotel SA, Ιωάννης Τσίχλης. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την αξία της δημιουργικότητας στην προβολή και αξιοποίηση πολιτιστικών έργων, φυσικών πόρων και άλλων διαχρονικών στοιχείων της ελληνικής παράδοσης, καθώς και τη σημασία της ανάδειξης της ελληνικής παράδοσης ως ένα πολυσύνθετο πλέγμα βιωμάτων και νοημάτων.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μαινεμελής επανήλθε στη θέση του συντονιστή για την τέταρτη συζήτηση με θέμα «Η παράδοση ως επιχειρηματική στροφή» και ομιλητές τους Βασίλη Παπαγιαννάκο, Οινοποιό και Ιδιοκτήτη του Οινοποιείου Παπαγιαννάκος και Ζαφείρη Τρικαλινό, Ιδιοκτήτη της Trikalinos Co. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στον διττό ρόλο της δημιουργικής ηγεσίας στη διατήρηση και αναθεώρηση της παράδοσης, ενώ συζήτησαν και για την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι τολμηρές ηγετικές αποφάσεις για τον αναπροσανατολισμό της επιχειρηματικής παράδοσης προς νέους, βιώσιμους και ανταγωνιστικούς ορίζοντες.

Ο Πρύτανης και Καθηγητής International Business and Strategy στο Alba Graduate Business School, Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα «Η μακρά παράδοση της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο  Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου, ο Sustainability Director της ELVAL SA, Ιωάννης Κουφοπάνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Γ. Χρυσαφίδης ΑΕ, Αλέξανδρος Μακρίδης, και ο Διευθυντής Καινοτομίας & Τεχνολογίας Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τσιμέντων TITAN, Φωκίων Τασούλας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή που έχει η καλλιέργεια της αξιακής παράδοσης μιας επιχείρησης στην ενδυνάμωση της διακριτής ταυτότητάς της και ανέλυσαν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και τις νέες προκλήσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εδώ για 2η χρονιά και προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις μαζί με τους πρωταγωνιστές της αγοράς και τις επιχειρήσεις – μαζί τους μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την παραγωγική ιστορία της Ελλάδας η οποία είναι άγραφη. Πρέπει να γνωρίζουμε την παραγωγική ιστορία μας ώστε να έχουμε και μιμητές. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη νεωτερική επιχειρηματική παράδοση καθώς είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ανάπτυξη».

Η επόμενη συνεδρία εστίασε σε «Ένα ελληνικό case study δημιουργικής παράδοσης από το 1879», αυτό της Μπουτάρη Οινοποιητική. Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μαινεμελής υποδέχτηκε τους Ιωάννη Βογιατζή, Γενικό Διευθυντή και Επικεφαλής Οινολόγο, Κωνσταντίνο Μπουτάρη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο,και τη Μαρίνα Μπουτάρη, Εμπορική Διευθύντρια της Μπουτάρη Οινοποιητική οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο ρόλο της έρευνας και ανάπτυξης στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και στον συνδετικό κρίκο μεταξύ παράδοσης, τοπικότητας και εξωστρέφειας. Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, η εταιρεία επέμεινε συστηματικά στην έρευνα για ανάπτυξη ποιοτήτων που είναι αποδεκτές από Έλληνες και ξένους επισκέπτες της χώρας, ενσωματώνοντας την παράδοση στις νέες τάσεις, αξιοποιώντας τον τουρισμό ως ένα «εναλλακτικό» μέσο εξαγωγών.

Στην έβδομη και τελευταία συνεδρία με τίτλο «Η παράδοση ως δημιουργική αναβίωση» η Λύδια Βουσβούνη, Επικεφαλής Σχεδιασμού της Zeus + Δione και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συζήτησαν με το συντονιστή, Καθηγητή Χαράλαμπο Μαινεμελή για τη δημιουργική προσέγγιση της παράδοσης στο σήμερα. Κατά τη συζήτηση, οι ομιλητές παρέθεσαν την οπτική και τις εμπειρίες τους για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε στοιχεία του παρελθόντος με μια φρέσκια ματιά και να τα ενσωματώσουμε στο καινούριο, δημιουργώντας νέες δυναμικές και κρατώντας ζωντανό τόσο το ενδιαφέρον του κοινού στον πολιτιστικό τομέα όσο και των καταναλωτών, εντός και εκτός συνόρων.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ