Ο ΣΕΒ στηρίζει την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά, δηλαδή σε όλο το φάσμα των συναλλαγών μεταξύ του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η ταχεία και καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών (συναλλαγές Β2C), ηλεκτρονικής τιμολόγησης και πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων (συναλλαγές Β2Β), αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους (συναλλαγές B2G), θα προσφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, όπως: διαφάνεια στην αγορά, εξοικονόμηση έως 1,5 δις ευρώ από τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και πληρωμών, αλλά και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περιορίζοντας ή εξαλείφοντας έως και κατά 80%, περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Επιπλέον, σημαντική είναι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, με αξιοσημείωτη μείωση δαπανών, αλλά και αυξημένη διαφάνεια.
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί μέρος της κεντρικής στρατηγικής επιλογής για την χώρα που έχει αναδείξει ο ΣΕΒ προς την καθολική επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία συναλλαγών του κράτους με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Εκτός από τα προφανή και σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, και την μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενισχύει την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος των συνεπών επιχειρήσεων και της λειτουργίας της αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ ήταν υποστηρικτής και συμμετείχε στο συνέδριο «1st Athens Digital Payments Summit», με θέμα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των συλλογικών φορέων της επιχειρηματικότητας, καθώς και επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.
Μετά το συνέδριο, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Γιώργος Ναθαναήλ, Senior Advisor του Τομέα Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ΣΕΒ στηρίζει αποφασιστικά την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Είναι μία μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη: περιορίζει την παραοικονομία, βοηθώντας τις υγιείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, μειώνει το κόστος του επιχειρείν, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα, και δίνει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Για τους λόγους αυτούς αποτελεί υψηλή εθνική προτεραιότητα και πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση ενός αποτελεσματικού Σχεδίου Δράσης, με την στενή συνεργασία του κράτους και όλων των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας της χώρας».
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω για την πρόταση του ΣΕΒ σχετικά με επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη.
Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη
Ο ΣΕΒ αναδεικνύει ως κεντρική στρατηγική επιλογή την καθολική επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία συναλλαγών του κράτους με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι απαραίτητη για την ανάσχεση της φοροδιαφυγής (έναντι της αυξανόμενης φορολογίας) την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος τόσο των δημοσίων εσόδων όσο και των συνεπών επιχειρήσεων και της λειτουργίας της αγοράς.
Πρόσφατες αναλύσεις του ΣΕΒ, κατέδειξαν ότι η ταχεία και ευρεία εφαρμογή λύσεων ψηφιακής οικονομίας σε όλο το φάσμα των εμπορικών συναλλαγών (από τις εισαγωγές στα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή) και στην απονομή δικαιοσύνης, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Το προτεινόμενο πλέγμα παρεμβάσεων αφορά σε:
-
- Καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και τιμολόγησης με σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, όπως εξοικονόμηση έως 1,5δις ευρώ από τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και πληρωμών, αλλά και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιορίζοντας ή εξαλείφοντας έως και κατά 80% περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Συμπληρωματικά η εγκατάσταση POS σε κάθε σημείο λιανικής μπορεί να ενισχυθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
- Ηλεκτρονική διασύνδεση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων μέσω τραπεζών.
- Αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του εφοδιασμού μέσω συστημάτων ιχνηλασιμότητας, συνεισφέροντας στη μείωση του λαθρεμπορίου σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας (π.χ. τσιγάρα, καύσιμα, κτλ), με αύξηση των δημοσίων εσόδων έως και 200εκ. ευρώ ετησίως.
- Ηλεκτρονικές προμήθειες σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα με αξιοσημείωτη μείωση δαπανών αλλά και αυξημένη διαφάνεια. Ενδεικτικά, μείωση έως 400εκ ευρώ στις προμηθευτικές διαδικασίες των δημόσιων οργανισμών, εξοικονομήσεις έως 135εκ. ευρώ στις προμήθειες των ΟΤΑ, επιπρόσθετα οφέλη έως και 200εκ. ευρώ στην υγεία, κτλ.
- Ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης (E-Justice) με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η ταχεία υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, η εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης στόχων και απόδοσης, μαζί με τις απαραίτητες θεσμικές προσαρμογές για την υιοθέτηση μηχανισμών e-δικαιοσύνης, μπορούν να επιφέρουν ως και 70% χρονικό όφελος, ως και €235εκ εξοικονόμηση, ως και 100% ρυθμό επίλυσης εισερχόμενων υποθέσεων, αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους επιστήμονες ΤΠΕ.