Ο ΣΕΒ στους Δελφούς: Οικονομία – Βιομηχανία – Δικαιοσύνη – Δεξιότητες – Καινοτομία – Επενδύσεις
Και στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο ΣΕΒ έδωσε δυναμικό παρών, με τη συμμετοχή μελών της διοίκησης και στελεχών του συνδέσμου σε σειρά συζητήσεων με σημαντικούς εκπροσώπους από την εγχώρια και ευρωπαϊκή βιομηχανία και επιχειρηματικότητα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή συμμετείχε ο ΣΕΒ ήταν η πορεία προς το παραγωγικό μέλλον της χώρας, οι αναπτυσσόμενες αναγκαίες δεξιότητες, το εργασιακό περιβάλλον, οι αλλαγές που φέρνουν οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, παρουσιάστηκαν οι θέσεις και προτάσεις του ΣΕΒ για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας αναλύοντας τις επενδύσεις που χρειάζονται για το μέλλον του, και αναδεικνύοντας την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. Επίσης, παρουσιάσθηκε η ανάγκη των επιχειρήσεων για περισσότερη καινοτομία και ενσωμάτωση των νέων Ευρωπαϊκών κανονισμών για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της έλλειψης δεξιοτήτων όπως και οι δράσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπισή του.
Τετάρτη 10 Απριλίου
Justice, Economy, and Investments
Οι εργασίες από μεριάς ΣΕΒ εκκίνησαν την Τετάρτη 10 Απριλίου με τη συμμετοχή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στο πάνελ με θέμα: «Justice, Economy and Investments» με συνομιλητές τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά και τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Μιχαήλ Πικραμένο υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κας Ιωάννας Μάνδρου.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε κράτος δικαίου στην Ελλάδα, διαπιστώνονται συγχρόνως σοβαρές δυσλειτουργίες, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και συνεπώς για την ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, στη συχνή έλλειψη συνεπειών για εκείνους που δε συμμορφώνονται με το νόμο, στην κουλτούρα τυπολατρίας. Τόνισε πως το πρόβλημα δε λύνεται εστιάζοντας μόνο στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά απαιτεί τομές και ολιστική προσέγγιση που καλύπτει και τον τρόπο που νομοθετούμε και τον τρόπο που εφαρμόζονται οι νόμοι. Τέλος, πρότεινε κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία ειδικών τμημάτων στο ΣτΕ, η θέσπιση αντικινήτρων στην ανέξοδη κλιμάκωση υποθέσεων, και η ευρύτερη χρήση της εξωδικαστικής διαιτησίας.
Ο κ. Σαρμάς αναφέρθηκε στο αίτημα των επιχειρήσεων για ακεραιότητα και διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, σταθερό φορολογικό σύστημα και ταχύτητα στην απόδοση της δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε πως “πράγματι τα ανώτατα δικαστήρια έχουν αναπτύξει νομολογία που ευνοεί την επεκτατική εφαρμογή της αρχής της ισότητας και τη δυνατότητα του δικαστή να κρίνει αντισυνταγματικό ένα νόμο”. Επιπρόσθετα, εντοπίζει “θέμα ορίων της δικαστικής άσκησης και της συνταγματικής λειτουργίας το οποίο και πρέπει να αντιμετωπισθεί”. Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συμμετρία στη δικαιοσύνη, καθώς “η κοινωνία μας γεννά περισσότερες υποθέσεις απ’ όσες το δικαστικό μας σύστημα μπορεί να εκδικάσει”, ενώ συμφώνησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει πολύ, ακόμα και στη λήψη των αποφάσεων, πάντα όμως υπό τον έλεγχο του ανθρώπου.
Με τη σειρά του ο κ. Πικραμένος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια και ειδικά σε υποθέσεις που αφορούν “στο φορολογικό τμήμα, έχει γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης των χρόνων απόδοσης της δικαιοσύνης”, σημειώνοντας πως η αρωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι σημαντική για την ταχύτερη εξεύρεση των απαραίτητων στοιχείων μιας υπόθεσης και πως υπάρχει ανάγκη για “νέες τεχνολογίες, πάγιες τακτικές όπως και για ένα νέο ορισμό του ρόλου του δικαστή στην κοινωνία”.
Πέμπτη 11 Απριλίου
Empowering the Future Workforce – The Importance of Vocational Training
Τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης στο πάνελ της Πέμπτης με τίτλο «Empowering the Future Workforce – The Importance of Vocational Training», με συνομιλητές την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, κα Όλγα Καφετζοπούλου, τον επικεφαλής του Cedefop και μέλος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Λουκά Ζαχείλα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TÜV AUSTRIA HELLAS, κ. Ιωάννη Καλλιά και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, κα Άννα Ροκοφύλλου. Τη συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Αθηνά Δεσύπρη.
Ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι ο ΣΕΒ στηρίζει στην πράξη πρωτοβουλίες που εκσυγχρονίζουν τη χώρα. Ανέφερε πως η βιομηχανία δημιουργεί πολλές, καλές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το 80% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες – η λύση σε αυτό είναι η καταλληλότερη κατάρτιση μέσα από την απασχόληση και η παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων για τις θέσεις εργασίας που έχουν ζήτηση. «Ξεκινάμε από την απασχόληση και όχι από την κατάρτιση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως χρειάζεται μια επανασύσταση του τεχνολογικού τομέα της εκπαίδευσης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας, τονίζοντας πως και οι απόφοιτοι εξέρχονται από το πανεπιστήμιο μέσα από ένα πλαίσιο που είναι πλέον παρωχημένο. Σε αυτό το πεδίο ο ΣΕΒ προτείνει 3 παρεμβάσεις: Διπλάσιους απόφοιτους σε σχολές τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθολική πρακτική άσκηση 6μηνιαίας διάρκειας και εντός του προγράμματος σπουδών στις σχολές θετικής κατεύθυνσης, καθώς και στενότερη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία. Παράλληλα, τόνισε τις δράσεις που υλοποιεί, ήδη, ο ΣΕΒ προς αυτές τις κατευθύνσεις: Τη συνεργασία με το Alba για θέσεις ευθύνης και διοίκησης, τη σύμπραξη με τα ΑΕΙ για να δοθούν ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες.
Η κ. Καφετζοπούλου τόνισε ως “θετικό σημείο τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες”, ενώ μίλησε για “προτάσεις σχετικά με τη σύσταση νέων ειδικοτήτων, δομών και θέσεων κατάρτισης”. Παράλληλα, έθεσε ως στόχους τη μεγαλύτερη διασύνδεση κατάρτισης και κλάδων εργασίας, τις περισσότερες θέσεις πρακτικής άσκησης, την ευελιξία σε δεξιότητες ψηφιακές και soft-skills, καθώς και τη διαφάνεια.
Ο κ. Ζαχείλας είπε πως “βρισκόμαστε στην εποχή των συνεχόμενων κρίσεων και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Αλλάζει ο τρόπος που μαθαίνουμε. Υπάρχει ανάγκη για κατάρτιση εκ νέου των εργαζομένων”. Επίσης, σημείωσε πως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση και κατάρτιση με έμφαση στους εκπαιδευτές.
Ο κ. Καλλιάς από την πλευρά του σημείωσε πως “δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο και οριζόντιο το φαινόμενο της έλλειψης δεξιοτήτων”. Τόνισε δε πως “οι δ δράσεις του ταμείου ανάκαμψης είναι αρκετά αξιόλογες. Παρόλα αυτά όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται ακόμα. Έχουμε μοντέλο μαζικών καταρτίσεων και πιστοποιήσεων το οποίο δεν λειτουργεί σε μια αγορά που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα”. Ως λύση πρότεινε την αναγνώριση των κενών απόδοσης και τη χαρτογράφησή της.
Τέλος, η κα Ροκοφύλλου μίλησε για τις προκλήσεις που είναι αρκετές ως προς την αλλαγή του θεσμικού πεδίου, με τη συνεργασία με το υπουργείο να πρέπει να είναι πιο στενή. Επιπρόσθετα, είπε πως είναι βασική η καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και η κατάργηση των στερεοτύπων για την επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε στην υλοποίηση 2 προγραμμάτων προς την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την τηλεργασία.
Raw Materials and Geopolitical Independence, European Industrial Policy
Η συνέχεια δόθηκε από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Βιδάλη, που συμμετείχε στο πάνελ που διοργάνωσε ο ΣΜΕ, με τίτλο: “Raw Materials and Geopolitical Independence, European Industrial Policy ”, μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Euromines, κ. Μαρκ Ραχωβίδη, τον Πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων UEPG, κ. Αντώνη Αντωνίου Λατούρο και τον πρόεδρο του ΣΜΕ και CEO της ΓΕΩΕΛΛΑΣ, κ. Κωνσταντίνο Γιαζιτζόγλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Βέργαδος.
Ο κ. Βιδάλης επεσήμανε ότι ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας εκπροσωπείται επάξια από τις εταιρείες μέλη του ΣΕΒ, με ξεκάθαρες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και με θετική τη συμβολή τους στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, καθώς και των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης γενικότερα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε σενάρια που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι αναλυτές, σενάρια που αφορούν τόσο στην παροδική όσο και στη μόνιμη έλλειψη σε πρώτες ύλες, Επίσης, μίλησε για τη σημασία των ορυκτών στη μεταποίηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μια μετατόπιση από την οικονομική ανταγωνιστικότητα στην στρατηγική αυτάρκεια και πως η επίτευξη των στόχων της βιομηχανικής ανάπτυξης είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς σταθερή πρόσβαση στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Οι απαραίτητες πρώτες ύλες, για τις αναγκαίες τεχνολογίες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, είναι κρίσιμης σημασίας, ενώ δημιουργούν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως η μεταποίηση πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση αυτάρκειας και να τη δει σαν ευκαιρία. Συνέχισε αναφέροντας πως στον ΣΕΒ ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας εκπροσωπείται από εξέχουσες εταιρείες του χώρου και μέσα από τις δράσεις του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, (ΒΙΑΝ) αναδεικνύεται το θετικό αποτύπωμά τους. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο αναπόφευκτο κλείσιμο μονάδων παραγωγής και στον αντίκτυπο που έχει αυτό στη μεταποίηση. Τέλος, αναφερόμενος στην Κομισιόν, η οποία τόνισε πρόσφατα τη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών στην κυκλική οικονομία και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε πως οι στόχοι κυκλικής οικονομίας είναι αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς ανθεκτική και βιώσιμη πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Οι μεταποιητικές μονάδες και τα κράτη θα πρέπει να εντάξουν τη μακροπρόθεσμη επάρκεια πρώτων υλών στη στρατηγική τους.
Ο κ. Ραχωβίδης σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η οποία θα καθορίσει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τονίζοντας πως «εάν συνεχίσουμε να “εξάγουμε” ρύπανση και να εισάγουμε πρώτες ύλες όπως σήμερα, τότε η Πράσινη Μετάβασή μας δεν μπορεί να ευημερήσει». Καταλήγοντας, είπε πως ένα όραμα που περιλαμβάνει 20-30 νέα στρατηγικά έργα εξόρυξης στην Ευρώπη έως το 2030 θα επιτρέψει μια βιώσιμη, υπεύθυνη και ευημερούσα βιομηχανία εξόρυξης, ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο κ. Λατούρος από την πλευρά του μίλησε για την ανάγκη της Ευρώπης για 3 δισεκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών ετησίως, καθιστώντας τα αδρανή τον πιο χρησιμοποιούμενο φυσικό πόρο, μετά το νερό και τον αέρα. Συνεχίζοντας, τόνισε την χρήση κατάλληλων απορριμμάτων για την παραγωγή ανακυκλωμένων αδρανών, καθώς και ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής αδρανών υλικών πρέπει να βρίσκονται κοντά στα κέντρα ζήτησης. Αυτή η εγγύτητα “ελαχιστοποιεί τις αναποτελεσματικότητες στις μεταφορές, όπως η άφιξη άδειων φορτηγών, ενώ όταν επιτρέπεται, η ανακύκλωση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πρωτογενών κοιτασμάτων, επιτρέποντας στους παραγωγούς να προσφέρουν προϊόντα τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς προέλευσης”. Σημείωσε, επίσης, πως “η ηλεκτροδότηση μηχανών και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επί τόπου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικά ουδέτερων αδρανών έως το 2050”.
Τέλος, ο κ. Γιαζιτζόγλου τόνισε πως οι ανάγκες υιοθέτησης νέων τεχνολογιών αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση συγκεκριμένων ορυκτών πρώτων υλών. «Η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθιστά την εξορυκτική δραστηριότητα μη ανταγωνιστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα». Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πρώτων υλών που σήμερα κατατάσσονται στις μη κρίσιμες, με την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα αυτών των κλάδων να είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει γεωπολιτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Έκλεισε σημειώνοντας πως η πράσινη μετάβαση θα έχει κόστος και για τον καταναλωτή και πως «θα πρέπει να το πούμε για να μην χάσουμε το τραίνο για την προστασία του περιβάλλοντος».
Παρασκευή 12 Απριλίου
Global Geopolitical Shifts: Impacts and Strategies for Businesses
Την Παρασκευή οι εργασίες ξεκίνησαν με το πάνελ «Global Geopolitical Shifts: Impacts and Strategies for Businesses» με τη συμμετοχή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, του Managing Director και Senior Partner του Boston Consulting Group κ. Nikolaus Lang, καθώς και της Executive Vice President Europe Operations της Schneider Electric Γαλλίας, κας Gwenaelle Avice Huet. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Managing Director & Senior Partner του Boston Consulting Group, κ. Βασίλης Αντωνιάδης. Το πάνελ ασχολήθηκε με το πως και γιατί η Ευρώπη χάνει συνεχώς, και όλο και περισσότερο, την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των απόψεων που ακούσθηκαν, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε πως “το μεγαλύτερο μέρος της πράσινης τεχνολογίας δεν αναπτύσσεται στην Ευρώπη αλλά αλλού. Στις ΗΠΑ και την Κίνα εφαρμόζονται στιβαρές βιομηχανικές πολιτικές και η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει αν θα προσαρμοστεί”. Επίσης, στους βασικούς τομείς που χρήζουν βελτιώσεων, είναι αυτοί της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια που όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος “είναι σωστή και αναγκαία αλλά και πολύ πιο δαπανηρή από ό,τι αναμενόταν”. Σε αυτούς τους τομείς, η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να δώσει λύσεις, ενώ όπως τόνισε “για την Ελλάδα, τα επόμενα τρία χρόνια διαγράφονται πολύ θετικές προοπτικές σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας βοηθούν. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φέρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε και πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί”.
Ο κ. Lang είπε πως “ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ένα τεράστιο σοκ εφοδιασμού, το ίδιο ισχύει δυνητικά και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εμείς ως επιχειρήσεις πρέπει να χειριστούμε τους τους κραδασμούς”. Επισήμανε δε πως “η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές δυνατότητες αλλά υπάρχει κίνδυνος χωρίς ρύθμιση”.
Η κα Huet μίλησε για μια Ευρώπη, η οποία υποφέρει λόγω των εφαρμοσμένων πολιτικών στον εργασιακό χώρο και στην οποία η ενέργεια έχει σημασία. Εξέφρασε την πεποίθησή της πως οι επενδύσεις AI θα αυξηθούν στην Ευρώπη και αυτό είναι θετικό.
Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας για παράδειγμα την αύξηση κατανάλωσης λαδιού παγκοσμίως η οποία δημιουργεί “ένα πρόβλημα στο που θα βρούμε το λάδι για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες μας”, ενώ τόνισε πως πλέον δεν υπάρχουν νέα καύσιμα και οι εναλλακτικές, είναι πολύ ακριβές. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επαναστάσεις που συντελούνται στους τομείς του ΑΙ και της αποθήκευσης μπαταριών, σημειώνοντας παράλληλα πως “σήμερα κανείς δεν μιλάει για το ESG. Και αυτός είναι ο λόγος που το ESG δεν φαίνεται να λειτουργεί ως κινητήριο σημείο για επενδύσεις. Αν και αναγκαίο, ως οικονομική πραγματικότητα έχει μερικά ζητήματα”.
The AI Economic and Social Opportunities for Greece
Το πάνελ με τίτλο «The AI Economic and Social Opportunities for Greece» στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Senior Partner της Implement Consulting Group κ. Martin Thelle, ο καθηγητής Πληροφορικής του ΜΙΤ, κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, η Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, κα Πέγκυ Αντωνάκου και η υφυπουργός Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Απόστολου Μαγγηριάδη, ανέδειξε την ανάγκη να κινηθούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενισχύοντας τις θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Martin Thelle της Implement Economics παρομοίασε την εξέλιξη της τεχνολογίας με κύματα, τονίζοντας πως το επόμενο “τσουνάμι» ανάπτυξης τεχνολογιών AI αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο κ. Thelle, “αν η Ελλάδα υιοθετήσει εγκαίρως την τεχνολογία Α.Ι., θα σημειώνει σε ετήσια βάση 6% αύξηση του ΑΕΠ, που μετά από μία δεκαετία μεταφράζεται σε 10 με 12 δισ. Ευρώ”. Όπως τόνισε, “η πλειονότητα των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι τέτοιας φύσης, που η Α.Ι. δεν αναμένεται να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Τεχνολογία θα μπορεί απλώς να αναλάβει ένα τμήμα των καθηκόντων, απελευθερώνοντας δημιουργικό χρόνο για τους εργαζόμενους.”
Ο. κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως η ΑΙ «είναι για την Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και μεγάλος κίνδυνος. Ευκαιρία εφόσον δράσουμε συγκροτημένα, και κίνδυνος αν μείνουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση, με μία τόσο μεγάλη αλλαγή, η στασιμότητα δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Αν δει κανείς τα νούμερα στην Ευρώπη ξεκινάμε από μάλλον κακή θέση. Είμαστε αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού νότου. Αλλά τα θέματα που έχουμε είναι αρκετά αντιμετωπίσιμα και επιλύσιμα, και εφόσον επικεντρωθούμε σε αυτά, μπορούμε να επιταχύνουμε». «Πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στις υποδομές που χρειάζονται, όπως computing cloud, fast internet, cyber, κλπ., και να ξεκινήσουμε με Learning By Doing. Να ξεκινήσουμε με απλά, εύκολα projects – και υπάρχουν πάρα πολλά – και να ξεφοβηθούμε. Να δούμε πρακτικά πώς μπορούμε να κερδίσουμε από την εφαρμογή της AI».
Ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής Πληροφορικής του ΜΙΤ, δήλωσε πως είναι «υπαρξιακής σημασίας το να προσαρμοστεί η Ελλάδα και να κάνει το άλμα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. «Η Ελλάδα είναι πίσω, αλλά υπάρχει η ευκαιρία διότι δεν υπάρχουν καμπυλώσεις ή τριβές. Παραδείγματος χάρη, αν οργανώσουμε σωστά τα δεδομένα του δημόσιου τομέα και τα διαθέσουμε με ένα προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο να φτιάξουμε κρίσιμες εφαρμογές, μπορεί να μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό το άλμα» εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης, τονίζοντας πως “απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό που να κατανοεί αυτή την τεχνολογία, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς”.
Η Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου σχολίασε από την πλευρά της πως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια σημαντική ευκαιρία, υπογραμμίζοντας τα δύο βασικά της χαρακτηριστικά. “Πρώτον, ότι μπορεί να παράγει καινούργια δεδομένα, και όχι απλά να αναλύει ή να προβλέπει – καινούργια δεδομένα με μορφή κειμένου, ήχου, βίντεο, καινούργιου κώδικα”. Αναφερόμενη στο 11% των κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών στην Ευρώπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε “ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το κορυφαίο 0,5% είναι είτε Έλληνες, είτε έχουν σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια”. Παράλληλα, επισήμανε πως “η αξία της αύξησης της παραγωγικότητας θα βγει από τις εφαρμογές που θα χτιστούν από τις διάφορες εταιρείες από τους διάφορους χρήστες πάνω στο Gen AI, άρα το skilling είναι πολύ σημαντικό και για να μη μείνει κανείς πίσω.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη τόνισε ότι το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οργάνωσης του δημοσίου και των δομών του, ασχολείται με 2.300 φορείς και 4.000 διαδικασίες, ενώ στο ανθρώπινο δυναμικό του μετρά 600.000 τακτικό προσωπικό και 100.000 έκτακτο. «Όλα αυτά τα μεγέθη παράγουν δεδομένα που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και άρα είναι πολύ σημαντικό να τα τυπολογήσουμε, με πολύ σωστό τρόπο» τόνισε η κα. Χαραλαμπογιάννη φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα την αξιολόγηση στο δημόσιο. «Για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι, προϊστάμενοι, συμπλήρωσαν τα έντυπα στοχοθεσίας του. Από 20.000 έντυπα συγκεντρώσαμε κοντά στους 124.000 στόχους. Αυτό αμέσως μας χτύπησε «καμπανάκι» και αναρωτηθήκαμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε. Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και χρονικά προσδιορισμένοι. Ζητήσαμε λοιπόν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Expertise France» και μας εφοδίασαν με τεχνολογίες Α.Ι. Ο προϊστάμενος συνομιλεί με το μηχάνημα για τους στόχους. Έχουμε μία πρώτη επαφή του Δημοσίου με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτό θα οδηγήσει σε ένα «προτυποποιημένο» λεξικό στόχων για να γνωρίζουν πολύ συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνουν κάθε μέρα.
Rekindling the Prometheus Flame: Where is Europe’s Comparative Advantage
Επίσης, το πρωί της Παρασκευής, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης συμμετείχε στο πάνελ «Rekindling the Prometheus Flame: Where is Europe’s Comparative Advantage», μαζί με τον Επικεφαλής της Βρετανικής Μονάδας Ευημερίας, κ. Fred De Fossard, τον Senior Economist του ECIPE, κ. Oscar Guinea, τον Lead Economist του Oxford Economics, κ. Βασίλη Δουζένη και τον Αντιπρόεδρο του Tholos Foundation, κ. Lorenzo Montanari. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Policy Analyst for IP & Trade του Tholos Foundation, κ. Philip Thompson.
Ο κ. Ξηρογιάννης αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό παρουσιάζει ένα story ανάπτυξης, πάνω στo οποίo πρέπει να χτίσει σε συνέργεια με την ΕΕ. Παράλληλα, μίλησε για τη χώρα μας ως το ιδανικό μέρος για την προώθηση ενός νέου προϊόντος, καθώς όπως είπε «έχουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, καλά συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις και αυτό είναι που κάνουμε ως ΣΕΒ, να τις διασυνδέουμε με μεγάλες επιχειρήσεις». Για τους τρεις βασικούς πυλώνες έξυπνων μεταρρυθμίσεων, ανέφερε την ύπαρξη λιγότερων ρυθμίσεων που συνεπάγεται λιγότερη μικροδιαχείριση και περισσότερο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη πολιτικές, τις επενδύσεις και την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας στην Ελλάδα και την ΕΕ, καθώς και για την ανάγκη για περισσότερες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο κ. Guinea σημείωσε πως “η παραγωγικότητα της ΕΕ αυξήθηκε κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια και πως η τεχνολογία είναι ένας από τους μοχλούς για την παραγωγικότητα. Για να καινοτομήσει η Ευρώπη χρειαζόμαστε «καύσιμα» που μπορούν να βρεθούν μέσω της επένδυσης στο R&D”. Για το ποιο είναι το ιδανικό μέρος για την προώθηση ενός νέου προϊόντος είπε πως “θα έριχνε πρώτα μια ματιά στο προσωπικό της εταιρείας και μετά θα επέλεγε μια χώρα που έχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι εάν κάτι πάει άσχημα, υπάρχει περιορισμένη ευθύνη”. Στους σημαντικότερους πυλώνες για έξυπνη ρύθμιση πρότεινε “οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές στον υπόλοιπο κόσμο, δίνοντας έμφαση στο R&D και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξή του στις εταιρείες”.
Ο κ. Δουζένης ανέφερε πως η μη παροχή επαρκών κινήτρων στις εταιρείες για την επένδυση στην καινοτομία, μπορεί να μειώσει την παραγωγή καινοτόμων ιδεών και να οδηγήσει σε οικονομικά μειονεκτήματα. Για την επιλογή του ιδανικού μέρους για την προώθηση ενός νέου προϊόντος είπε πως είναι σημαντικές η διερεύνηση και σύγκριση πιθανών προκλήσεων.
Ο κ. De Fossard είπε πως η τεχνολογία πίσω από τα ασιατικά τρένα εφευρέθηκε στη Βρετανία αλλά ποτέ δεν διαφημίστηκε αναλόγως. «Στην Ευρώπη έχουμε καταπληκτικές ιδέες, αλλά λείπουν τα στάδια μετατροπής αυτών των ιδεών σε κέρδος, έχουμε μια ασυνάρτητη προσέγγιση για καινοτόμες ιδέες». Τέλος, ως ιδανικό μέρος για την προώθηση ενός νέου προϊόντος ανέφερε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
Pharmaceutical Policy as a pillar of fiscal and social Development
Την Παρασκευή, η Ιουλία Τσέτη, CEO της UNI-PHARMA και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ, συμμετείχε μαζί με τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη σε μια συζήτηση με τίτλο “Pharmaceutical Policy as a pillar of fiscal and social Development”. Η κα. Τσέτη τόνισε πως «Το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν φτάνοντας τα 2.6 δισ. -αυτό τα λέει όλα, τόνισε. Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή και επισήμανε ότι είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη τώρα που αναπτύσσονται νέες βιομηχανικές μονάδες, όπως της ΕΛΠΕΝ, της DEMOκαι άλλων εταιρειών στη Βιομηχανική Περιοχή στη Τρίπολη. Υπάρχουν σχέδια, συνεχόμενα, για καινούργιες βιομηχανικές παραγωγές. Το θέμα είναι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια. Χρειαζόμαστε συνεννόηση, ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Πολιτεία, κάτι που λέμε αρκετά χρόνια αλλά που δεν έχει γίνει πραγματικότητα.»
Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε σε τρία ‘take-home messages’ για τον χώρο της Υγείας. «Πρώτον, θα χρειαστεί μια ρήτρα ανάπτυξης για την Υγεία, καθότι η Υγεία πρέπει να αποτελέσει επενδυτική μας προτεραιότητα γιατί έχει μεγάλα ποσοστά επιστροφής και στην οικονομία και στην απασχόληση. Δεύτερον, ένα σταθερό πλαίσιο του επιχειρείν, ακόμη κι αν δεν είναι ιδανικό, το να είναι σταθερό σε βάθος τριετίας. Δεν μπορούμε να αιφνιδιάζουμε ανθρώπους που κάνουν επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας. Τρίτον, στο επενδυτικό claw-back, εάν θέλουμε να προσελκύσει και πολυεθνικές βιομηχανίες για να συνεργαστούν με εγχώριες για την παραγωγή φαρμάκων, θα πρέπει να προστεθούν και κάποια ακόμη κριτήρια, όπως π.χ. η εγχώρια παραγωγή, το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται, κα.».
Addressing the Challenges of Greek Manufacturing
Το μεσημέρι, ο κ. Παπαλεξόπουλος επανήλθε με ένα fireside chat με τον κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου, Country Managing Partner της ΕΥ στην Ελλάδα, σχετικά με τις Προκλήσεις της ελληνικής μεταποίησης. Η συζήτηση, την οποία προλόγισαν η Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, κα Μάγκυ Αθανασιάδη και ο Εταίρος της EY Ελλάδος, κ. Θάνος Μαύρος, επικεντρώθηκε σε θεματικές σχετικά με τη Βιομηχανία:
Ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Συμφώνησαν πως η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία χρόνια έναντι της Ασίας και της Αμερικής και πως το κόστος ενέργειας σε συνδυασμό με το κόστος άνθρακα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης. Ένα win -win σκεπτικό που υπήρχε παγκοσμίως έχει αντικατασταθεί από παρεμβατικές πολιτικές με την Ευρώπη να συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ρομαντική αντίληψη κάποιες καταστάσεις. Κοινό είναι το μήνυμα πως χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και αυτή μπορεί να επιτευχθεί, εάν αντιμετωπίσουμε κάποια ακόμα θέματα πέρα από την ανταγωνιστικότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως οι επενδύσεις στην άμυνα, οι δεξιότητες, και η καινοτομία. «Πρέπει να ξανασκεφτούμε το μείγμα ενέργεια-ανταγωνιστικότητα και πρέπει να ξεφύγουμε από το mindset της Ευρώπης που θέλει να ρυθμίζει τα πάντα αλλά να εφαρμόσουμε ένα πλαίσιο που βοηθάει στην πράξη την ιδιωτική οικονομία να επενδύσει».
Ενέργεια και πράσινη μετάβαση
Σημειώθηκε πως τα τελευταία χρόνια είδαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις ακόμα και για την επάρκεια της ενέργειας στην Ευρώπη, με το momentum των προηγούμενων ετών να χάνεται σταδιακά. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως βάσει της έρευνας της ΕΥ, η μέση χρονιά επίτευξης της κλιματικής φιλοδοξίας είναι το 2050, το οποίο κρίνεται ανησυχητικό. «Ωστόσο, βλέπουμε επιχειρήσεις να ακολουθούν την κυκλική οικονομία, και να στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν λοιπόν προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό».
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε σχετικά πως η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη και στο τέλος της θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, με την Ελλάδα να βγαίνει κερδισμένη αποκτώντας αυτάρκεια. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε υποτιμήσει τις δυσκολίες και το κόστος της μετάβασης. «Είναι αρκετά μη ενιαίο το επίπεδο ετοιμότητας. Έχουμε κάποια εξαιρετικά παραδείγματα εταιρειών αλλά βλέπουμε και πολλές άλλες που δεν έχουν μπει ακόμα σε αυτό το σκεπτικό και έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Για αυτί, πρώτον χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο κόστος ενέργειας και δεύτερον να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στον μετασχηματισμό τους».
Καινοτομία/Έρευνα και Ανάπτυξη/Τεχνολογία
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως το επίπεδο R&D στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από την Ευρώπη. Στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις σκέφτονται διαφορετικά την καινοτομία, προσπαθούν να την εντάξουν στην κουλτούρα τους , ενώ βλέπουν την καινοτομία από κοινού με την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα.
Αντίστοιχα ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε πως η συλλογική μας ικανότητα να καινοτομούμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία και πως ο ΣΕΒ ασχολείται εντατικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δουλεύει για να τις παντρέψει με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, καθώς και για να φέρει πιο κοντά επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Τέλος, ως οργανισμός εστιάζει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση συνέργειας Google, υπ. Εσωτερικών και ΣΕΒ για την προσφορά μιας σειράς δυνατοτήτων εκπαίδευσης σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. «Προσπαθούμε να δώσουμε πολλές ευκαιρίες στα μέλη μας και σε στελέχη της αγοράς να εκπαιδευτούν».
Βιομηχανική αριστεία
Ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως όταν το περιβάλλον πιέζεται και έχει προκλήσεις όλοι κοιτάζουν να αριστοποιήσουν στοιχεία της αλυσίδας αξίας τους, σημειώνοντας ότι «Βιομηχανική αριστεία σημαίνει το πως θα μπορείς με λιγότερα να παραγάγεις περισσότερα και καλύτερα».
Ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες
Στην τελευταία θεματική σχετικά με τις δεξιότητες και το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων, ο κ. Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη εν δυνάμει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας, τα επόμενα χρόνια, την ανάγκη βελτίωσης των δεξιοτήτων. Ανέφερε πως βασικές τεχνικές δεξιότητες σχεδόν δεν παράγονται πλέον στη χώρα, ενώ δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους σε ειδικότητες STEM. Σαν λύσεις ανέφερε πως πρέπει να «εντάξουμε στην αγορά εργασίας περισσότερο τις γυναίκες, να αγκαλιάσουμε τους νέους, να ξαναβάλουμε τους πρόωρα συνταξιοδοτημένους στο παιχνίδι, να εντάξουμε τους brain regainers αλλά και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την μετανάστευση». Φυσικά, πρέπει να γίνει και ένα άλμα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όλα αυτά είναι θέματα που ο ΣΕΒ προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω των δράσεών του, όπως είναι το πρόγραμμα skills4jobs.
Ο κ. Παπαδημητρίου κατέθεσε αντίστοιχα τρεις προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου: Μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης των εργοστασίων του μέλλοντος, μέσω του χτισίματος διαφορετικών και νέων δεξιοτήτων για την ενσωμάτωση, και μέσω επενδύσεων των εταιρειών σε μια καλή κουλτούρα, ως βασικό συστατικό για την προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει βιομηχανία που αντέχει και εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η εξωστρέφεια της έχει βελτιωθεί. Ωστόσο δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Άλλες χώρες κινούνται πολύ πιο γρήγορα από εμάς. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα επόμενα χρόνια για να επιταχύνουμε στην καινοτομία, στην πράσινη μετάβαση, στην αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού και για να έχουμε μια καλύτερη βιομηχανία που να συνεισφέρει περισσότερο και στο ΑΕΠ. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να ξεβολευτούμε».
Engines for Growth: Is the Production Model of Greece Changing?
Στο τελευταίο πάνελ της ημέρας, ο κ. Παπαλεξόπουλος συμμετείχε σε συζήτηση για τις Αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, με συνομιλητές τον CEO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη και τον κ. Μάρκο Βερέμη, Partner της Big Pi Ventures. Το πάνελ συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας. Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από την τόνωση της καινοτομίας στη χώρα μας, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται μπροστά «σε ένα μετέωρο βήμα του πελαργού». Έχουμε ξεκινήσει, βλέπουμε ότι τα επόμενα 3 χρόνια είναι καλά, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει αλλά υπάρχει συνειδητοποίηση ότι αυτά τα βήματα χρειάζονται θάρρος σε μια εποχή που υπάρχει κόπωση. Παράλληλα, τονίσθηκε η ανάγκη ύπαρξης περισσότερων μεσαίων και μεγάλων εταιρειών στη χώρα αν και υπάρχουν εμπόδια για να το πετύχουμε. Σε αυτά, κατονόμασε, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση των στελεχών, την επικέντρωση στην ενίσχυση πολύ μικρών επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη δεσπόζουσα θέση των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα δυνατό σημείο αλλά και ανασταλτικό παράγοντα σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα.
Για τις δεξιότητες τόνισε πως ο ΣΕΒ ασχολείται και μιλάει για αυτές πολλά χρόνια, και σημείωσε πως το ποσοστό των εταιρειών που εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους είναι πολύ χαμηλό και πως λόγω δημογραφικού η έλλειψη ανθρώπων θα ενταθεί, με τη χώρα να χρειάζεται ένα άλμα μπροστά στις δεξιότητες. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φιλοδοξία. Βλέπω κόπωση και βόλεμα. Πρέπει να βρούμε το θάρρος για μεγαλύτερες ρήξεις με περισσότερη τόλμη».
Ο κ. Ψάλτης τόνισε «Πολλοί εννοούν αυτή την αλλαγή ως τομεακή διαφοροποίηση της οικονομίας με ενίσχυση π.χ. της βιομηχανίας έναντι του τουρισμού και των κατασκευών. Άλλοι, πάλι, ως αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων στο ΑΕΠ. Τέλος, συχνά ακούμε ότι η αύξηση του βαθμού εξωστρέφειας της οικονομίας, δηλαδή η αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί απόδειξη αλλαγής».
Ο κ. Βερέμης από την πλευρά του εξήγησε πως οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας πωλούν κυρίως στις ΗΠΑ. Η κεφαλαιοποίηση τους ανέρχεται στα 10 δις.” Εάν δει κανείς πόσο γρήγορα φτάσαμε σε αυτό το νούμερο είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο είναι κάτω του 1.5% του ΑΕΠ αυτό το νούμερο, ενώ ο μέσος όρους του δυτικού κόσμου στην Τεχνολογία είναι πάνω από 8%”.
Εφαρμογή των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης της G20/OECD
Επίσης, την Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “Εφαρμογή των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης της G20/OECD”, όπου παρουσιάστηκαν, από τον κ. Carmine di Noia, Διευθυντή Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Αναθεωρημένες Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ.
Στο πρώτο πάνελ, με συντονίστρια την κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Πρόεδρος του ομίλου Οlympia και ο κ. Di Noia, συζήτησαν τις κύριες αλλαγές στις Αρχές και πώς προέκυψαν καθώς και τη σημασία της εφαρμογής τους για την αειφορία, τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα στις κεφαλαιαγορές και την οικονομία.
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι η υιοθέτηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις επειδή διασφαλίζει οφέλη για όλους: τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα και επειδή μπορεί να υποστηρίξει μια διοίκηση στην κύρια αποστολή της, που είναι η διαμόρφωση του οράματος και της στρατηγικής ανάπτυξης. Σημείωσε, επίσης, ότι αγορά και επόπτης έχουν ένα κοινό στοίχημα να κερδίσουν, δηλαδή να διευκολύνουν μαζί τις διοικήσεις στην αποστολή τους ειδικά τώρα που πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο υπόδειγμα ανάπτυξης, αλλά και για να διαμορφώσουμε κανόνες και νόμους που θα προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις, τους εταίρους τους και την κοινωνία.
Σάββατο 13 Απριλίου
Demographic Crisis & Immigration Policy
Στο κλείσιμο του φετινού Delphi Economic Forum, ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Σύμβουλος Διοίκησης του ΣΕΒ συμμετείχε σε ένα στρογγυλό τραπέζι με βασικό θέμα το δημογραφικό ζήτημα και την μεταναστευτική πολιτική. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Εργασίας, ο Πρέσβης κ. Γιώργος Παγουλάτος, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής κ. Πλάτων Τηνιός του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών του διαΝΕΟσις, και η κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, CEO της E.VI.A. Intelligent Performance. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κ. Χρήστος Ιωάννου μίλησε για τις δημογραφικές τάσεις και τις προκλήσεις, τονίζοντας πως «οι δημοσιογραφικές τάσεις που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα δεν είναι καινούργιες. Η Ελληνική οικονομία και κοινωνία ζουν με αυτές τα τελευταία 25 με 30 χρόνια. Αυτό, όμως που θα αντιμετωπίσουμε τα 25-30 είναι μια δημογραφική ορμή […] Οι προβολές που γίνονται για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2050 δεν είναι ευμενείς. Δηλαδή, οι καλύτερες μιλάνε για ανάπτυξη1% και οι νεότερες πάνε και πολύ παρακάτω στο 0,6% – 0,7%. Δεν απαντήσαμε σωστά στις προκλήσεις την προηγούμενη περίοδο, και μένει τώρα να δούμε αν την επόμενη περίοδο που θα ενταθούν αυτές θα απαντήσουμε καλύτερα».