Προσφώνηση του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Θανάση Λαβίδα στην ημερίδα για τις Επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας – Ν. Αφρικής, 19/4/2005
Με μεγάλη ευχαρίστηση σας καλωσορίζω στη σημερινή ολοήμερη διάσκεψη «Doing Business with South Africa» που στοχεύει στην καλύτερη προώθηση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Νοτίου Αφρικής. Προσωπικά, είναι μεγάλη τιμή να προεδρεύσω στην έναρξη αυτής της συνεδρίασης αντιπροσωπεύοντας τον ΣΕΒ, σε μια σύνοδο όπου η παρουσία της εξοχότητας του Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής, κ. Momberg και του Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Στυλιανίδη υπογραμμίζουν την καταλυτική σημασία της διπλωματικής και κυβερνητικής συμμετοχής στην πρόοδο της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο SEV International, που αποτελεί τον άξονα διεθνούς δράσης του ΣΕΒ , στοχεύει να συμβάλει ενεργά στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αγορές. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις επιχειρηματικές κοινότητες, να εντοπίσουμε ευκαιρίες για τη διεύρυνση του εμπορίου, να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή και να διευκολύνουμε τις συνεργασίες και τις εκατέρωθεν επενδύσεις. Συγχρόνως, προσβλέπουμε στην καλύτερη προβολή της χώρας μας ως ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων.
Η Νότιος Αφρική έχει έναν σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη γενικότερη ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Οι δύσκολοι καιροί του Απαρχάιντ αποτελούν πλέον παρελθόν, θεσμοί όπως η Αφρικανική Ένωση, η Νέα Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής (NEPAD), η επιτυχημένη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού και η Συνοδός Κορυφής για την Προστασία της Γης έχουν φέρει την αφρικανική ήπειρο ένα βήμα πριν την καταπολέμηση της πείνας, της βίας και της ξενοφοβίας. Επιπλέον, η Συμφωνία Ανάπτυξης Συνεργασίας και Εμπορίου Ν.Αφρικής-Ε.Ε (TDCA) στοχεύουν σε στρατηγική τοποθέτηση της Νοτίου Αφρικής ώστε να μεγιστοποιηθούν οι οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις δυο πλευρές.
Αφ’ ετέρου, η Ελλάδα απολαμβάνει μια στρατηγική γεωπολιτική θέση ως πύλη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο έχοντας αποκτήσει πλούσια εμπειρία στις αγορές της περιοχής. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια παρουσία- πάνω από έναν αιώνα- της ελληνικής κοινότητας στην αφρικανική ήπειρο, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική για να γίνουν ιδανικοί συνεργάτες.
Κατά την περίοδο 1999-2002, η Ελλάδα ήταν ο 12ος μεγαλύτερος επενδυτής στη Νότια Αφρική. Εν τούτοις, λίγοι έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν αρκετά την προοπτική της νοτιοαφρικανικής οικονομίας. Πλήρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας θα δοθούν σήμερα. Θυμόμαστε την πρόσκληση του Προέδρου κ. Mbeki στους έλληνες επενδυτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχει μια νέα γενιά ενεργών επιχειρηματιών στη Νότια Αφρική, οι οποίοι μπορούν να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Απόδειξη των ανωτέρω είναι η σημαντική αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Νότια Αφρική τα τελευταία δυο χρόνια. Σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις ανέλαβαν τον κίνδυνο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη νοτιοαφρικανική αγορά, εκτιμώντας ότι θα κεφαλαιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται από τη δομή της τοπικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις μαρτυρίες τέτοιων περιπτώσεων.
Υπάρχουν ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι αρκετά καλές. Η νοτιοαφρικανική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα κυρίως εκπροσωπείται από τη λειτουργία συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης και πολυχώρων κινηματογράφου. H αξιόλογη επιτυχία τους αποτελεί ελκυστικό κίνητρο για νέες επενδύσεις.
Αναμφίβολα, ο σημερινός διάλογος για τις οικονομικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής θα συμβάλει σημαντικά στην ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών για τη σημερινή κατάσταση, τις μελλοντικές δυνατότητες και προοπτικές. Μέχρι το τέλος της ημέρας, θα έχουμε όλοι μια καλύτερη εικόνα πως και για ποιο λόγο και οι δυο πλευρές μπορούν και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Στόχος μας, ως SEV International, είναι να προσδιορίσουμε σήμερα τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για μια καρποφόρο συνεργασία μεταξύ ελλήνων και νοτιοαφρικανικών επιχειρηματιών. Μπορούμε να θέσουμε το πλαίσιο όπου οι οικονομίες των δυο χωρών μπορούν να ακολουθήσουν αντίστοιχες πολιτικές προς κοινούς στόχους. Έχουμε και οι δυο πλευρές πολλά να προσφέρουμε. Ας εργασθούμε από κοινού!
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, και ειδικότερα τον Πρέσβη κ. Momberg για την πολύτιμη υποστήριξή του.