ΣΕΒ – Alba Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία: 5ο Ετήσιο Συμπόσιο για την Τεχνολογία στην υπηρεσία του Ανθρώπου
Οι ηγέτες ηγούνται ανθρώπων, όχι αλγορίθμων
Τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Άνθρωπο πραγματεύτηκε το 5ο Ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership), με τίτλο «Αλγόριθμοι και Τεχνουργοί – Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του Ανθρώπου», το οποίο έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2024, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σήμερα, η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα νέο κύμα αντικατάστασης των ανθρώπων από μηχανές. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν στην πρόκληση για οργάνωση της εργασίας με τρόπο που να ανυψώνει την ανθρώπινη φύση μας, να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας και να ενισχύει το κίνητρο, τον σκοπό και την αξία που βρίσκει κανείς σε αυτήν.
Η ιστορία της τεχνολογίας και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τη δυνατότητα της τεχνολογίας να μιμηθεί, να αναπαραγάγει καθώς και να ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες. Έτσι, αντί να αναζητούμε ρόλους για τους ανθρώπους με βάση όσα δεν μπορεί να κάνει η τεχνολογία, είναι σημαντικό να ρωτάμε τι επιλέγουμε να κρατάμε στην αποκλειστικότητα του ανθρώπου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΒ, δήλωσε: «Πλέον βλέπουμε ξεκάθαρα τον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει το παρόν μας. Προσφέρει ήδη λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών, βελτίωσης της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, πρόβλεψης ζήτησης, μείωσης κόστους. Βλέπουμε μηχανές με δυνατότητα λήψης αποφάσεων, drones αυτόνομης κίνησης, εφαρμογές στο κινητό με αναγνώριση ομιλίας.
Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη για το σύνολο τις οικονομίας. Συνδράμουμε ενεργά τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους πορεία, τεκμηριώνοντας προτάσεις μέσα από το Παρατηρητήριο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Προωθούμε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, των Πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων αλλά και των start ups για να ενισχύσουμε την υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης. Σε κάθε ταξίδι επιχειρηματικού μετασχηματισμού, ο ρόλος της ηγεσίας είναι κομβικής σημασίας για αυτό συμπράττουμε με το ALBA στο ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ για να δημιουργήσουμε σήμερα τα στελέχη που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις στην τεχνολογική μετάβασή τους».
Στη συνέχεια, ο κ. Στέλιος Αργυρός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην εξέλιξη της έννοιας του αλγορίθμου τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας την πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που συνεπάγεται νέες προκλήσεις, ιδιαίτερα για την Generation Z.
Από την μεριά του ο Δρ Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School, ανέφερε: «Ζούμε σε μία ασυνήθιστη εποχή, στην οποία γινόμαστε κοινωνοί φαινομένων “General Purpose” που μας αγγίζουν όλους, όπως για παράδειγμα o Covid 19, οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, στο μέλλον. Είναι, όμως, τόσο δύσκολο να προβλέψεις ένα φαινόμενο που εξελίσσεται γρήγορα, που καλό είναι να αποφεύγουμε τις όποιες προβλέψεις. Ακόμη, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε πιο γρήγοροι από την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε μία άλλη επιλογή: Να συνεργαστούμε μαζί της, να μάθουμε να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε με την τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, όμως, πόσο αυθεντικό είναι; Εδώ πάμε σε μία ακόμη πρόκληση: H κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας, τα fake news. Επειδή αυτή η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους μας, υπάρχει ο κίνδυνος της κακόβουλης χρήσης της. Εκεί λοιπόν, χρειαζόμαστε τόσο το θεσμικό πλαίσιο που θα βάλει όρια, όσο και κάτι πολύ σημαντικό για τους οργανισμούς: Να επενδύσουν στην ίδια τους την αξιοπιστία».
Τον λόγο έπειτα έλαβε ο κ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψηφιακού Επιχειρείν στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, ο οποίος αναφέρθηκε σε μερικές παρατηρήσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη θεματολογία του φετινού συμποσίου. Αρχικά, όπως ανέφερε, είναι επίκαιρο το ερώτημα γύρω από το εάν οι μηχανές πρόκειται να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εργασία και όχι μόνο. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ωστόσο, η τεχνολογία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το μέλλον να διαφαίνεται αισιόδοξο. Επίσης, αναφέρθηκε στην τηλεργασία, η οποία ξεκίνησε κατά την περίοδο του Covid-19 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με επιτυχία, στερώντας, όμως, από τους ανθρώπους τη συντροφικότητα, το κοινωνικό και το συναισθηματικό κεφάλαιο.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν τέσσερις θεματικές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Η πρώτη θεματική συζήτηση εστίασε στην ηγεσία στην εποχή των ανατροπών από την τεχνητή νοημοσύνη. Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν οι κ.κ.: Nίκος Αναστόπουλος, Field Sales Executive Enterprise, Google Cloud, Γιώργος Κωνσταντέλος, Digital Transformation Manager, HELLENiQ ENERGY, Παναγιώτης Μάργαρης, Supply Chain Digitization Director & PMO of Group Digital Center of Competence, Titan, Γιώργος Μαρίνος, Assistant General Manager Innovation & Digital Partnerships, National Bank of Greece, Παντελής Ξανθούλης, Senior Account Executive, Microsoft και Γιάννης Παπίδης, Chief Technology & Business Change Officer, Dixons SouthEast Europe. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι στην εποχή του GenAI, οι οργανισμοί υιοθετούν γρήγορα προηγμένες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Τέλος, αναφέρθηκαν στο γεγονός πως, ενώ οι αλγόριθμοι παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει ζωτικής σημασίας.
Η δεύτερη θεματική συζήτηση, με ομιλητές τους κ.κ. Πάνο Μπάσιο, Digital, Data & Analytics Director, MSD Greece, Cyprus & Malta, Κώστα Γεωργίου, Head Of Consulting and Primary Market Research, IQVIA, Γιώργο Καπετανάκη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών – ΕΛΛΟΚ και Άγγελο Μπαξεβάνη, Head of Strategy & Partnerships, Europe, Amarin Pharmaceutical, εστίασε στη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων στον κλάδο της υγείας. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στην κρίσιμη σημασία των δεδομένων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών μέσω της προόδου στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη λήψη κλινικών αποφάσεων, ενώ υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία του γιατρού ως τελικού κριτή σε κάθε στάδιο.
Στην τρίτη θεματική συζήτηση, η οποία είχε ως θέμα την ευέλικτη οργάνωση που κάνει τον χώρο της εργασίας πιο δημιουργικό, συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Πάνος Κούβαλης, Chief Operating Officer and Member of the BoD, Interamerican, Τάσος Ιωακείμ, Head of Group CIO Office, Eurobank, Κώστας Μπόζης, Product Manager, OTS και Γιάννης Βιτζηλαίος, Customer Systems Director, OTE Group. Η συζήτηση ξεκίνησε από την εμπειρία του ευέλικτου μετασχηματισμού της Ιντεραμέρικαν. Στη συνέχεια, το πάνελ εμβάθυνε σε θέματα ηγεσίας, κουλτούρας και ποιότητας εργασιακού περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς επιδίωξης της βελτίωσης.
Τέλος, η τέταρτη και τελευταία συζήτηση με θέμα την παρουσία του ψωμιού και του σιταριού στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα, με έμφαση στη σχέση ανθρώπου – μηχανής είχε ως ομιλητές τους κ.κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, τ. επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Περικλή Βούρθη, slow fermentation visionary BREAD B.C., Λίνα Γριαγγέλου, Museum Educator, Loulis Museum, Γεωργία Κοτρέτσος, Visual Artist, Founder of ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium, Associate Lecturer, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece, Νικόλα Παρασκευά, Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος Μύλων Θράκης, Μαρία Σαμπατακάκη, Historian & Founder Historistai – Public History Network & Productions και Δημήτρη Δρίτσα , Baker Chef. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, σε μια εποχή που κυριαρχείται από εικονικές πραγματικότητες, το ταπεινό αλλά βαθύ και διαχρονικό ψωμί χρησιμεύει ως υπενθύμιση αυθεντικών ανθρώπινων σχέσεων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση «Αλγόριθμοι και Τεχνουργοί – Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του Ανθρώπου», εδώ.