Σημεία τοποθέτησης του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Industrial Technologies 2014, 9/4/2014
Σημεία τοποθέτησης του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒ
κ. Χάρη Κυριαζή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου
«Industrial Technologies 2014 – Smart Growth
through Research and Innovation»
Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών
«Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης, το νέο πρότυπο που μπορεί να φέρει διατηρήσιμη ανάπτυξη στη χώρα, έχει ανάγκη από πολιτικές που στηρίζουν την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Αυτές με τη σειρά τους συνδέονται με την έρευνα, ως βασικού πυλώνα μίας νέας βιομηχανικής πολιτικής που είναι σήμερα υπό διαμόρφωση.
Σχηματικά, ως χώρα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές στρατηγικές. Η πρώτη βασίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας στο χαμηλό εργατικό κόστος, και επομένως σε ένα ανταγωνισμό τιμής. Η δεύτερη βασίζεται στην αναζήτηση όλο και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας για τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που πρέπει να είναι εξωστρεφή και καινοτόμα. Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στη χώρα, πράγμα που το βεβαιώνουν όλοι, είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να συνταχθούμε στη δεύτερη εναλλακτική στρατηγική, που θεμελιώνεται στην οικονομία της γνώσης.
Η Ελλάδα έχει διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό δυναμικό σε πολλά πεδία, αλλά η σύνδεσή του με την εγχώρια παραγωγή είναι ασθενής. Ο ΣΕΒ όμως πιστεύει ότι υπάρχει, ήδη, σήμερα η βάση για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Εδώ, στο συνέδριο για τις βιομηχανικές τεχνολογίες, που συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΤΕ και με τη συμμετοχή δυναμικών ελληνικών εταιρειών, παρουσιάζονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένες τεχνολογίες όπου συναντώνται η έρευνα και η παραγωγή με μεγάλη επιτυχία.
Πέρα από τα παραδείγματα, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ολοκληρωτικά και τεκμηριωμένα, ο ΣΕΒ έχει πρόσφατα συγκροτήσει «Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης». Πρόκειται για μηχανισμό στρατηγικής πληροφόρησης και αποτύπωσης των τεχνολογικών προτεραιοτήτων της χώρας με στόχο τον εντοπισμό εστιών παραγωγής καινοτομίας από επιχειρήσεις και ερευνητές στο ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα. Ο ευρύτερος στόχος είναι τριπλός:
-
Αναγνώριση αναδυόμενων αγορών σε τεχνολογικές παραγωγικές αλυσίδες, κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης,
-
Ανάδειξη και εστίαση των πρωτοβουλιών που αφορούν στην καινοτομία,
-
Ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας.
Το έργο του ΣΕΒ αποτελεί προϊόν μελέτης και έρευνας δύο ετών, και ανοίγει το δρόμο για να εφαρμοστεί πολιτική στήριξης της έρευνας με τον τρόπο που έχει πετύχει σε άλλες οικονομίες. Στήριξη λοιπόν για εστιασμένες επενδύσεις στη βάση συμφωνημένων σχεδίων ανάπτυξης παραγωγικών αλυσίδων, εντός αναδυόμενων τεχνολογικών αγορών.
Η εργασία αυτή του ΣΕΒ κατέρριψε δύο μύθους, που υπήρχαν για το ελληνικό σύστημα ΕΤΑΚ (έρευνας – τεχνολογικής ανάπτυξης – καινοτομίας).
-
Ο πρώτος ήταν ότι «δεν υπάρχει σοβαρή ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα». Η απάντηση είναι ότι υπάρχει, και μάλιστα σημαντική και σε πολλαπλά πεδία, αλλά έχει βρει διέξοδο εκτός συνόρων –γι’ αυτό είναι λιγότερο γνωστή εντός Ελλάδος.
-
Ο δεύτερος είναι ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την έρευνα. Κι εδώ η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, και μάλιστα τεκμηριώνεται στενή συσχέτιση της ερευνητικής τους εμπλοκής με την επιτυχία τους στην αγορά. Όμως η διασπορά τους σε ποικίλους κλάδους και ο μικρός αριθμός τους δεν έχει δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα ώστε το γεγονός να είναι εύκολα ορατό.
Κοιτώντας μπροστά, πρέπει να ξεπεράσουμε το κυρίαρχο πρόβλημα του παρελθόντος, ότι, δηλαδή, προηγούμενες φιλόδοξες πρωτοβουλίες και προγράμματα έγιναν χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή της αγοράς, των συλλογικών φορέων της βιομηχανίας ή σημαντικών ελληνικών ομίλων που έχουν τις επιχειρησιακές ικανότητες να οργανώσουν τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Με βάση και τα αποτελέσματα της εργασίας ο ΣΕΒ σήμερα διεκδικεί για λογαριασμό της βιομηχανίας τη θέση συνευθύνης που πρέπει να κατέχει η πλευρά των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό των πολιτικών για τη στήριξη της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας. Για να πετύχουμε τη βελτίωση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής μέσα από τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας.»