Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε στη Μόσχα ο ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Ρώσων Βιομηχάνων & Επιχειρηματιών, 29/9/2005
Αποφασίστηκε η σύσταση Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου
Συμφωνία συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών υπέγραψε χθες, Τετάρτη (28.9.2005), στη Μόσχα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που πραγματοποιείται στη Ρωσική πρωτεύουσα. Η συμφωνία μεταξύ του ΣΕΒ και του ομόλογου Ρωσικού Οργανισμού υπογράφηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου σε επίσημη τελετή ενώπιον των Υπουργών της Ελλάδας και της Ρωσίας και των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης.
Με τη συμφωνία αυτή οι δύο κυριότεροι Επιχειρηματικοί Φορείς θα επιδιώξουν να στηρίξουν τις δράσεις ελληνικών εταιριών στη Ρωσία και αντίστοιχα ρωσικών στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας σε οργανωμένη βάση:
-
να διευκολύνουν τις επαφές επιχειρηματιών των δύο χωρών,
-
να μεταφέρουν απόψεις και θέσεις των μελών στις κρατικές αρχές των αντιστοίχων χωρών σχετικά με τη λήψη ή αποφυγή ρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθούν τα μεγέθη στις διμερείς συναλλαγές,
-
να παρεμβαίνουν με τον θεσμικό τους ρόλο στις αρμόδιες Κυβερνητικές αρχές για την αποφυγή προσκομμάτων και την επίλυση προβλημάτων, που εμφανίζονται στις διμερείς συνεργασίες,
-
σε θέματα όπως φορολόγηση, τελωνειακές διαδικασίες, εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου, καθυστερήσεις ή διαφορές στις πληρωμές, ζητήματα μεταφορών κλπ.
-
να παρέχουν υποστήριξη για τη δημιουργία νέων εταιριών, παραρτημάτων ή μικτών εταιριών,
-
να παρέχουν χρήσιμη πληροφόρηση προς τα μέλη για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται εκατέρωθεν, μέσω ειδικών καταχωρήσεων σε τακτικές εγκυκλίους και στην ιστοσελίδα τους,
-
να οργανώνουν ημερίδες, επισκέψεις και επαφές επιχειρηματιών.
Στην υλοποίηση των παραπάνω αναμένεται να συμβάλει η σύσταση του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που όπως προβλέπει η συμφωνία θα γίνει με φροντίδα και συντονισμό των δύο Συνδέσμων. Στο Συμβούλιο θα μετέχει ολιγάριθμη ομάδα επιχειρηματιών, που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην άλλη χώρα, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων με την γνώση, την εμπειρία και τον ορθολογισμό της επιχειρηματικής οπτικής γωνίας.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΕΒ και εκπροσώπων Επιμελητηρίων στα γραφεία του Ρωσικού Συνδέσμου τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας και συζητήθηκαν λεπτομερώς οι δράσεις που θα αναληφθούν.
Σε αυτές μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο Σύνδεσμος Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών έχει αναγνωρισθεί ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος Φορέας επιχειρήσεων στη χώρα από την UNICE (Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων) και επίκειται η υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως και η ελληνική, ενδιαφέρεται για την ταχεία μετάβαση της ρωσικής οικονομίας σε οικονομία της αγοράς και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταβολών στη χώρα, ώστε περισσότερες διεθνοποιημένες εταιρίες και ειδικότερα μικρομεσαίες να βρουν διέξοδο και πρόσφορο πεδίο δραστηριοποίησης σε μία ενδιαφέρουσα αγορά 150 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της Διυπουργικής Επιτροπής οργανώθηκε μία από τις πολυπληθέστερες ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, η οποία συνόδευσε την Κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ευ. Μπασιάκο και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλια. Η συμμετοχή στην επιχειρηματική ομάδα 170 εκπροσώπων εταιριών και Φορέων μεταξύ των οποίων και πολλών σημαντικών εταιριών-μελών του Συνδέσμου από διάφορους κλάδους δραστηριότητας και το σύνολο των πλέον των 500 συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ρωσικές εταιρίες αντικατοπτρίζει το ζωηρό και ουσιαστικό ελληνικό ενδιαφέρον, τόσο για τη ρωσική όσο και για τις περιφερειακές αγορές ρωσικής επιρροής. Δεδομένου ότι το διμερές εμπόριο έχει παρουσιάσει κάμψη και το ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό για την Ελλάδα ενώ και η επενδυτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, η επιχειρηματική αυτή «απόβαση» δείχνει την αποφασιστικότητα των ελληνικών εταιριών να ξεπεράσουν δυσκολίες και πολυπλοκότητες διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στη ρωσική αγορά.