Συνάντηση ΣΕΒ με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κ. Horst Reichenbach, 19/1/2012
Με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ.κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, Αθανάσιο Λαβίδα και Θεόδωρο Φέσσα, συναντήθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012, ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κ. Horst Reichenbach, συνοδευόμενος από την κ. Ζ. Λάλλη και εμπειρογνώμονες.
Ο κ. Reichenbach παρουσίασε στους εκπροσώπους του ΣΕΒ το πρόγραμμα εργασιών και τις προτεραιότητες της Task Force με αναφορά στους άξονες της προώθησης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Στη διάρκεια της δίωρης ανταλλαγής απόψεων που ακολούθησε, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο έλεγχος της δημόσιας δαπάνης, η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, οι δημόσιες προμήθειες, η συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής και οι εξαγωγές.
Ο ΣΕΒ τόνισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης η νομοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό, ο ετήσιος καθορισμός ανώτατου ποσοστού του ΑΕΠ στη δημόσια δαπάνη για μισθούς και συντάξεις και ο εξορθολογισμός της δομής και των διαδικασιών λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε θέσεις κρίσιμες για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης και σε ανθρώπους που είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Με ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπογράμμισαν ότι έχουν γίνει ελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να διακατέχεται από τη νοοτροπία του κρατικού παρεμβατισμού. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι ενώ ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τρόικας να επισημανθούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, από τα 230 εμπόδια που κατέγραψε η μελέτη δεν έχει αρθεί παρά μόνο το 7%.
Η συνάντηση έκλεισε με την επισήμανση του ΣΕΒ ότι η αποτελεσματικότητα της Task Force θα εξαρτηθεί όχι απλά από την τεχνική βοήθεια που θα δώσει με τη μορφή προτάσεων, αλλά, κυρίως, από την ικανότητά της να συνεισφέρει στην υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών. Βασική θέση του ΣΕΒ είναι ότι η επίτευξη των στόχων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στα χέρια της γραφειοκρατίας, η οποία από θέση μάχεται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει με τις προτάσεις του να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας που έχει την εμπειρία της αγοράς και τι τεχνικές γνώσεις να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του τόπου.