Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒ με Γερμανούς δημοσιογράφους. Σημεία παρέμβασης του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, 21/9/2011
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΕΒ να ενημερώσει τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, η διοίκηση του ΣΕΒ υποδέχθηκε σήμερα (Τετάρτη, 21.9.2011), ομάδα των 35 Γερμανών δημοσιογράφων, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα του αναπτυξιακού σχεδίου που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία και ακολούθησε ευρεία συζήτηση για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην εισαγωγική ομιλία του προς τους Γερμανούς δημοσιογράφους, τόνισε μεταξύ άλλων:
-
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εκ γενετής πελατειακό και κρατικίστικο. Είναι ταυτισμένο με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον οποίον θεωρεί προνομιακό πεδίο της εξουσίας. Ταυτόχρονα, επεκτείνει την εξουσία του με έναν αναχρονιστικό παρεμβατισμό και στην ιδιωτική οικονομία. Έτσι εξηγείται η ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους. Το κόστος της ολιγωρίας αυτής πλήρωσε και πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο της κοινωνίας.
-
Παρά ταύτα, δεν πρέπει ούτε να παραγνωρίζεται ούτε να υποβαθμίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά και επώδυνα βήματα μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να μείωσε το έλλειμμα κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εν μέσω ύφεσης που σωρευτικά έφτασε το 10% μέσα σε δύο χρόνια.
-
Η δημοσιονομική υπέρβαση που παρατηρείται φέτος οφείλεται και σε παράγοντες που δεν ήταν εύκολα προβλέψιμοι: μεγαλύτερη ύφεση, αυξημένα επιδόματα ανεργίας και ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων καθώς και υψηλότερη δαπάνη για τόκους.
-
Η κρίση που βιώνει εδώ και είκοσι μήνες ο ελληνικός λαός, δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές και την κοινωνική συνοχή. Από τους εταίρους μας και κατ’ εξοχήν από τη Γερμανία, προσδοκούμε σήμερα, η εύλογη εμμονή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών να λαμβάνει υπόψη της και τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις των αλλαγών αυτών.
-
Η επιχειρούμενη αλλαγή ανατρέπει ριζικά αναχρονιστικούς θεσμούς, παρωχημένα στερεότυπα και τη νοοτροπία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας, που έχει μάθει να ζει με την προστασία ή την εύνοια του πελατειακούς κράτους. Οι οικονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξή τους επηρεάζουν άμεσα τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να αλλάξουν με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο άτεγκτος οικονομικός ορθολογισμός.
-
Ευθύνες στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη. Το γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να μολύνει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι απλώς ένα σύμπτωμα της πολιτικής ατολμίας και των θεσμικών κενών της Ε.Ε. Η κριτική, λοιπόν, που ασκείται στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την ευρωπαϊκή εικόνα συνολικά.
-
Η ελληνική κρίση θα ξεπεραστεί οριστικά μόνο όταν η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίσει τη δική της κρίση. Είναι επείγουσα ανάγκη πλέον, οι ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες να οραματιστούν και να προγραμματίσουν την επόμενη φάση της εξέλιξης του ευρωπαϊκού ονείρου. Η επιλογή για την Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη: ή θα μεταλλαχθεί δημιουργικά σε μία πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση ή θα αντιμετωπίσει την αποτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και μία βαθιά υπαρξιακή κρίση.