Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου, 31/8/2006
Τις πάγιες θέσεις του ΣΕΒ ανέπτυξαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου στη διάρκεια επίσκεψης που έγινε σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Βασική θέση του ΣΕΒ είναι πως μόνο μία ισχυρή οικονομία μπορεί να προσφέρει μόνιμες και ουσιαστικές παροχές. Και μόνο οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή οικονομία. Μπορούν, δηλαδή, να εγγυηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη –με τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του εισοδήματος και την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη των 12. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν έτσι και τις μόνες πραγματικές παροχές. Η υλοποίησή τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πραγματική συνεργασία και συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος και όλης της κοινωνίας.
Με αναφορά στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η ηγεσία του ΣΕΒ υποστήριξε ότι:
-
Για την ανεργία, που υπονομεύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή απαιτούνται επιθετικές πολιτικές και χρηστή διαχείριση των πόρων σε συνδυασμό με την περαιτέρω τόνωση της επιχειρηματικότητας –που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να δώσει τέτοια δείγματα γραφής, οπότε εναπόκειται στις δυνάμεις της εργασίας –τους εργαζόμενους και τους εργοδότες—να αναλάβουν την ευθύνη, μέσα σε πλαίσιο ελέγχου και αναφοράς που θα συμφωνηθούν με το κράτος.
-
Για την παιδεία, το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας με βάση τα κριτήρια της αξιοκρατίας και της άμιλλας με σύστημα που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.
-
Για το ασφαλιστικό, το μέγα εθνικό θέμα που αφορά και τις επόμενες γενιές, στη συζήτηση πρέπει να προσέλθουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να ερευνηθεί και να αποτυπωθεί η έκταση της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής καθώς και οι λοιπές παράμετροι του προβλήματος. Όταν υπάρξει συμφωνία για τα δεδομένα αυτά, τότε και μόνο τότε μπορούν να προταθούν και να συζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
-
Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κοινή ευθύνη είναι να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο, που να προωθεί τον εκσυγχρονισμό της χώρας σ’ όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην οικονομία.
-
Για την ακρίβεια, το μόνο πραγματικό αντίδοτο είναι η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων. Η ευθύνη ανήκει έτσι πρωταρχικά στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Η ηγεσία του ΣΕΒ υπογράμμισε, επίσης, πως η επαναφορά σε παρωχημένες και έωλες συνήθειες και συνθήματα δεν εξυπηρετούν τον στόχο της ανάπτυξης, αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, που είναι αναγκαίες λόγω του ελλείμματος της εγχώριας αποταμίευσης και ενισχύουν τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επανέλαβαν την προτροπή προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην επιδοθούν από το βήμα της ΔΕΘ σε πλειοδοσία για υποσχέσεις αλλά να εγκαινιάσουν έναν ουσιαστικό διάλογο για το κοινό μας μέλλον, αποφεύγοντας έτσι την παγίδα να περάσει η χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο απραξίας.