Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, 21/7/2014
Με επίσημο προσκεκλημένο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη συνεδρίασε σήμερα (Δευτέρα, 21.7.2014) το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ στα Γραφεία του Συνδέσμου.
Καλωσορίζοντας τον κ. Υπουργό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία έχουμε, σήμερα όσο ποτέ, ανάγκη να δούμε να πιάνουν τόπο οι προσπάθειες και οι θυσίες έξι σχεδόν χρόνων κρίσης και ύφεσης και πρόσθεσε ότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση και η ύφεση μας έχουν διδάξει πολλά, τόσα ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. «Ο ιδιωτικός τομέας, οι υγιείς, σοβαρές επιχειρήσεις ζητούν σήμερα σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ασφάλεια δικαίου για να παράγουν πλούτο. Έτσι θα βάλουμε μπρος την οικονομία, έτσι θα έρθουν επενδύσεις, έτσι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και αξιοπρεπείς.»
Ο κ. Φέσσας επισήμανε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν κάποιο αφηρημένο στόχο ή μια εμμονή της κυβέρνησης, της Τρόικας ή μεμονωμένων ομάδων συμφερόντων. «Τις δομικές αλλαγές τις χρειαζόμαστε για εμάς, δεν είναι ούτε αγγαρεία ούτε τιμωρία. Όσο τις αντιμετωπίζουμε με δυσθυμία και καθυστερούμε, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να βυθιστούμε σε μια αργή, τριτοκοσμική οικονομική και κοινωνική απομόνωση που θα την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά.» Αναφερόμενος στη δημοσιονομική σταθερότητα τόνισε ότι αυτή μπορεί να συνυπάρχει με αλλαγές. «Αλλαγές που και τις επιχειρήσεις θα βοηθήσουν να ανακάμψουν και πλούτο θα φέρουν και θα εμπεδώσουν την αισιοδοξία σε κάθε εργαζόμενο και -κυρίως σε κάθε άνεργο- ότι μπορούμε να ελπίζουμε, στην πράξη, όχι στη θεωρία.»
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα του εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων, όπως η καθιέρωση ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, η διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και η επανασύσταση της διαρκούς Επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με τους φορείς της αγοράς, ενώ επέμεινε στην ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Γραμματέα Εσόδων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την πλήρη υιοθέτηση στον τομέα του δημόσιου λογιστικού των διεθνών προτύπων IPSAs, δηλαδή των αντίστοιχων ΙFRS για το δημόσιο. Όπως επισημάνθηκε ένας ουσιώδης λόγος που τα spreads είναι ακόμη υψηλά σχετικά με άλλες χώρες σε κρίση είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις εξαιρέσεις που δεν έχει δρομολογήσει την υιοθέτηση των IPSAS. «Πρακτικά είναι σαν να ζητάμε από τις αγορές να μας δανείσουν ενώ εμείς κρατάμε βιβλία Β΄ κατηγορίας όταν οι άλλοι κρατάνε βιβλία Γ΄ κατηγορίας.» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Φέσσας αναφερόμενος στο ενεργειακό επισήμανε ότι ο ΣΕΒ επανειλημμένα έχει ζητήσει να επανεξεταστεί ο ΕΦΚ ειδικά για τη μεταποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε με πρόσφατη επιστολή του, την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική με θέμα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού και τη μείωση των αντίστοιχων ειδικών φόρων.
Στο χαμηλό ποσοστό προεξόφλησης για τα ελληνικά ομολόγα στην ΕΚΤ που φθάνει μόλις το 57%, όταν για την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ. κυμαίνεται μεταξύ 85-95%, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. «Δεν υπάρχει λογική το ποσοστό αυτό να παραμένει τόσο χαμηλά αφαιρώντας σημαντική ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι η διαφύλαξη της υγιούς λειτουργίας της αγοράς απαιτεί την άμεση νομοθετική του επίλυση, εντός των επόμενων 2-3 μηνών. Ο κ. Φέσσας, μεταξύ των άλλων, έθεσε προς προβληματισμό το γεγονός ότι οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες τις στηρίζουν για να μην καταρρεύσουν. «Για αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό θέμα να μην βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους.»
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στο έργο του κ. Υπουργού σημειώνοντας ότι η σταδιακή μετάβαση σε ένα δίκαιο σύστημα επιμερισμού των βαρών, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Χαρδούβελη προς τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του κ. Υπουργού.