Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, 3/8/2006
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος του ΣΕΒ: «Τα χρήματα που μπαίνουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς πρέπει να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο.»
Συνέντευξη στη μεσημβρινή Ραδιοεφημερίδα με τον Πάνο Αμυρά.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
Τη συνέντευξη αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: www.ert.gr
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προκάλεσε αίσθηση η χθεσινή σας παρέμβαση, ταχθήκατε υπέρ της πώλησης των μετοχών που κατέχουν τα ταμεία σχετικά με τις μετοχές της Εμπορικής Τραπέζης αλλά ζητήσατε αλλαγές στη διαχείριση των αποθεματικών τους. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς θέλετε;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Αυτό ήταν το σημαντικότερο στοιχείο. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι τα χρήματα που μπαίνουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ένας απ’ αυτούς είναι και ο ΟΑΕΔ, είναι πολλά και χρειάζεται διαφάνεια και να πιάνουν τα λεφτά καλύτερο τόπο. Μ’ αυτή την έννοια προτείνουμε όλα αυτά τα διαθέσιμα να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο για να είναι και πιο αποτελεσματικά και πιο διαφανή.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως αυτό έχει και το στοιχείο του ρίσκου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι με την εγγύηση του δημοσίου κατά κάποιο τρόπο;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν ξέρω, αν το δούμε απολογιστικά η εγγύηση του δημοσίου δεν έχει αποδώσει, είμαστε σε μια σύγχρονη οικονομία. Ήδη αυτό που λέμε εμείς γίνεται από πολλούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, γίνεται ας πούμε για το κομμάτι που επιτρέπεται αυτά τα ταμεία να επενδύουν στο Χρηματιστήριο και σε μετοχές. Αυτό ήδη έχει ανατεθεί στους ειδικούς που διαλέγονται μετά από έναν δημόσιο διαγωνισμό και γίνεται καλύτερη η διαχείριση. Αυτό που λέμε ουσιαστικά είναι ότι έχουμε ένα ευρύτερο πρόβλημα με το ασφαλιστικό, με το πώς δηλαδή θα εξασφαλίσουμε τις συντάξεις που όλοι περιμένουμε στο μέλλον, μέχρι να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις για αυτό, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και ένα απ’ αυτά είναι η καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που πληρώνουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι αυτή η πρότασή σας είναι ένα μέρος του σχεδίου σας που είχατε παρουσιάσει και στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους, τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις αλλά και τον ρόλο τους στην τόνωση της απασχόλησης. Είναι έτσι;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι έτσι γιατί συνήθως περιμένουμε από το κράτος να τα κάνει όλα και το κριτήριο είναι: μα, αφού βάζει λεφτά και το κράτος. Απ’ την άλλη θα πω ότι αυτά τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών, τα 2/3 απ’ αυτά, προέρχονται από τους κοινωνικούς εταίρους δηλαδή τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και αυτές οι οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών στην Ευρώπη που ζούμε σήμερα είναι θεσμοθετημένοι συνομιλητές. Αρκεί να σας πω ότι σήμερα οι νόμοι που ισχύουν στην Ευρώπη και το Ευρωσύνταγμα προβλέπει ότι αν σε κάτι συμφωνήσουν και το ζητήσουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι, τότε η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να το νομοθετήσει. Εμείς εδώ είμαστε ακόμα στην άλλη νοοτροπία που το κράτος νομοθετεί και οι κοινωνικοί εταίροι απλώς εκφράζουν τη γνώμη τους.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι αυτή η πρότασή σας για πιο αυτονομία στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, θα τύχει της έγκρισης και των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ναι, ότι και οι οργανώσεις των εργαζομένων είναι έτοιμες και να κάτσουν στο τραπέζι και έχουν και το μυαλό και το δυναμικό να εξελιχθούμε και να αποκτήσουμε κι εμείς τις δυνατότητες που βέβαια σήμερα δεν τις έχουμε αλλά δεν τις έχουμε επειδή δεν υπήρχε αυτή η προοπτική.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναφερθήκατε και στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού. Σήμερα η κυβέρνηση παρουσίασε τα μέλη της επιτροπής, πρόεδρος είναι και ένα παλαιό στέλεχος του ΣΕΒ ο κ. Αναλυτής. Πιστεύετε ότι τελικά θα υπάρξει αποτέλεσμα; Πρέπει να τρέξουμε για το θέμα του ασφαλιστικού;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Εμείς έχουμε πει ότι είναι ένα μεγάλο θέμα, μας αφορά όλους και εμάς που περιμένουμε τη σύνταξή μας και τα παιδιά μας. Άρα πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι και να εξασφαλίσουμε ότι θα βρούμε αυτές τις λύσεις για να μην έχουμε εκπλήξεις στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια εμείς σαν ΣΕΒ έχουμε πει από την αρχή ότι θα πάμε σε αυτόν τον διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προαπαιτούμενα και το ίδιο ελπίζουμε να κάνουν και όλοι οι άλλοι που ήταν σήμερα εκεί στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επειδή σήμερα αναμένεται και νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επειδή υπάρχει ένα κοκτέιλ αύξησης επιτοκίων και υψηλών τιμών πετρελαίου, οι επιχειρήσεις πως αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση;»
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Ας το δούμε ευρύτερα και που θα ήμασταν σήμερα αν δεν ήμασταν στην ΕΕ. Νομίζω οι επιπτώσεις στην οικονομία μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, ας κρατήσουμε σαν θετικό το γεγονός ότι μέσα από την ευρωπαϊκή μας παρουσία έχουμε καταφέρει να έχουμε αυτά τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ και να είμαστε μέσα σ’ αυτό το ευρύ οικονομικό σύστημα που μας επιτρέπει να απορροφάμε αυτούς τους κραδασμούς πιο εύκολα απ’ ότι αν ήμασταν μια οικονομία μόνοι μας. Νομίζω και οι επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί, αυτό το πρόβλημα του πετρελαίου υπάρχει ήδη 2 χρόνια τώρα σε πολύ υψηλές τιμές, νομίζω έχουν ανταποκριθεί και υπεύθυνα και με λογικές επιπτώσεις.»