Τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης των Ελληνο-Τουρκικών οικονομικών συνεργασιών ανέδειξε το επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη, 18/3/2005
Τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας συντόνισε ο ΣΕΒ στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανικού Εξοπλισμού WIN 2005, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη από 17 έως 20 Μαρτίου. Πρόκειται για μία σημαντική Έκθεση που απευθύνεται στις αγορές της Ευρω-Ασίας και περιλαμβάνει τους κλάδους αυτοματισμών, ηλεκτροτεχνικής, μηχανολογικού εξοπλισμού, διαχείρισης υλικών, συγκολλήσεων, χημικών, υδραυλικών και ελαστικών.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης, ο ΣΕΒ οργάνωσε διήμερο Επιχειρηματικό Συνέδριο για τις Ελληνο-Τουρκικές οικονομικές σχέσεις με σειρά παρουσιάσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων. Κατά την εναρκτήρια προσφώνησή του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του SEV International κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η τουρκική αγορά και οι παρακείμενες της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας. Όπως σημείωσε, υπάρχει πεδίο εντονότερης δραστηριοποίησης σε μία αγορά πλέον των 100 εκ. καταναλωτών μέσω επωφελών συνεργιών. Κίνητρα για συνεργασία αποτελούν η δυναμική παρουσία και η εμπειρία των τουρκικών εταιριών στις χώρες της Ευρω-Ασίας, οι οποίες σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της τουρκικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας ως γέφυρα ανατολικών και δυτικών αγορών καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό συνεταίρο. Καταλήγοντας ο κ. Λαβίδας κάλεσε Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες να συνεργαστούν στενά ώστε να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις των χωρών της Ευρω-Ασίας.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η γειτονική χώρα προσεγγίζοντας την Ευρώπη.
Παραλληλίζοντας με την αντίστοιχη ελληνική εμπειρία, σημείωσε τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και τις προοπτικές συνέχισης της ανάπτυξης που οφείλονται εκτός των άλλων και στην ευρωπαϊκή της συμμετοχή. Όπως τόνισε, η προσαρμογή στις δομές, τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. είναι απαραίτητη διαδικασία στην οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί και πρέπει να συμβάλουν. Αναφερόμενος στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο πλευρών, υπογράμμισε ότι αυτές διευκολύνονται όσο το πολιτικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ ταυτόχρονα η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων εκατέρωθεν συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, το εξειδικευμένο πάνελ επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων συντόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ και υπεύθυνη του SEV International κα Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου. Σε εισήγησή της έθεσε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία, όπως η γραφειοκρατία και οι τελωνειακές διαδικασίες, υψηλοί δασμοί, καθυστερήσεις έκδοσης αδειών, πιστοποιητικά ποιότητας, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως επεσήμανε, όμως, η πληθώρα διμερών συμφωνιών, η τάση αύξησης μεγεθών στο διμερές εμπόριο και στις επενδύσεις, η διάθεση συνεργασίας των επιχειρηματιών και ο μονόδρομος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην τουρκική οικονομία θα συμβάλουν στην περαιτέρω οικονομική προσέγγιση των δύο χωρών.