To απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην τηλεόραση του διεθνούς δικτύου BLOOMBERG και στη δημοσιογράφο Maryam Nemazee, 27/3/2012

 

 

Συνέντευξη στο ζωντανό πρόγραμμα της τηλεόρασης του διεθνούς δικτύου BLOOMBERG και στη δημοσιογράφο Maryam Nemazee, παρεχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χθες (Τρίτη, 27.3.2012) στα κεντρικά στούντιο στο Λονδίνο.

 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε που ήρθατε. Θα ήθελα να μου πείτε τι ανησυχεί περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο θέμα, καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε εκεί που πρέπει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πού; Επιστροφή στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον αυτά, αλλά και να ξαναγίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, με γενική  αποδοχή, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε με αυτό; Ότι η Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο αποξενώθηκε, περιθωριοποιήθηκε;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και βέβαια έτσι είναι. Φυσικά, τα προβλήματά μας στην Ελλάδα εμείς τα δημιουργήσαμε, με τη δική μας σπατάλη, αλλά και η Ευρώπη δεν ακολούθησε αποφασιστική στάση και ακόμη συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη χώρα ως ειδική περίπτωση. Το ελληνικό πρόβλημα  ίσως είναι η χειρότερη περίπτωση στην Ευρώπη, αλλά παραμένει μία μεταξύ πολλών άλλων. Όπως βλέπουμε, οι αγορές δείχνουν με τη στάση τους ότι δεν είναι μόνο Ελληνικό το πρόβλημα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα θέλατε λοιπόν να δείτε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσεγγίζουν τα προβλήματα της Ελλάδας;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο, βαφτίστηκε «ειδική περίπτωση», ενώ στο μεταξύ τα ίδια προβλήματα ανησυχούν τις αγορές και τους Ευρωπαίους πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που πρέπει να κάνει, λοιπόν, η Ευρώπη, όχι για την Ελλάδα αλλά για τον εαυτό της, είναι να αντιμετωπίσει το κοινό πρόβλημα: η Ευρώπη υπήρξε για τους πολίτες της μια υπόσχεση ευημερίας, κοινωνικών παροχών, σύγκλισης, και τώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει αποκλίνει από αυτή την πορεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω, όμως, ότι οι πολιτικοί θα προβάλλουν διάφορα επιχειρήματα, ίσως η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη, κάποιες χώρες είχαν υπερβολικές δαπάνες, όπως είπατε υπήρξε δημοσιονομική σπατάλη, και δεν κατόρθωσαν να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους.

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς ήταν αναγκαίο να επιβληθούν αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα, κατ’ αρχήν, όπως ήταν επίσης απαραίτητο να αλλάξουμε τις Συνθήκες στην Ευρώπη, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πειθαρχία. Τώρα όμως που έγιναν όλα αυτά, τώρα που τιμωρήσαμε τους ιδιώτες επενδυτές, τώρα που στην ουσία καταστρέψαμε τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε, προς ένα ευρύτερο όραμα, προς μια νέα υπόσχεση προς τους πολίτες. Τώρα πρέπει να ξαναβάλουμε στο παιχνίδι τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ιδίως αν λάβετε υπόψη τις αποκρατικοποιήσεις;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ιδιωτικός τομέας έφτασε να ασφυκτιά, χωρίς να ευθύνεται, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα -το δημόσιο χρέος ήταν το πρόβλημα. Και ακόμα, οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στην Ευρώπη και το τμήμα της οικονομίας μας που νοσεί. Στο μεταξύ έμεινε ο ιδιωτικός τομέας χωρίς ρευστότητα…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και νομίζετε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τις επικείμενες εκλογές τον Απρίλιο;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, νομίζω ότι οι εκλογές θα είναι το τελικό βήμα για να μπούμε σε μια σταθερή πορεία εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσουμε…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζετε ότι πρέπει να αναλάβει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως συνέβη με την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία; Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη σταθερότητα;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα δεν ήταν καλή ιδέα για την Ελλάδα κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων υπέρ του προγράμματος που εφαρμόζεται. Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην ρίζα της τρέχουσας κατάστασης της Ελλάδας, λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκαν τη χώρα. Επομένως χρειαζόταν η κοινή τους δέσμευση ότι θα συμφωνήσουν με το πρόγραμμα αυτό και θα αρχίσουν να το εφαρμόζουν. Τώρα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών, ίσως προκύψει θέμα βοήθειας από τεχνοκράτες, ίσως είναι θετική ιδέα. Νομίζω ότι είναι θετικό το ότι τα πολιτικά μας κόμματα έχουν ήδη σχετική πείρα πέντε μηνών.   

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία σύντομη ερώτηση. Θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να βρίσκεται έξω από το ευρώ;

Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πλέον, δεν τίθεται τέτοιο θέμα για καμία Ευρωπαϊκή χώρα πια. Χτίζουμε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης εδώ και 50 χρόνια, δεν νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε τώρα.

 

 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ