Τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, 30/7/2012
Παρότι εξακολουθεί από κεκτημένη αδράνεια να κυριαρχεί στην κομματική διαμάχη, το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε –και ξεπεράστηκε. Σήμερα πλέον, ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα. Εδώ που φτάσαμε, με ευθύνες και λάθη δικά μας και των εταίρων μας, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες ούτε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Για να μπει ξανά η χώρα στην τροχιά της κοινωνικής συναίνεσης και της ανάπτυξης απαιτείται, εδώ και τώρα, ένα πολύ ευρύτερο εθνικό σχέδιο αλλαγής και ανόρθωσης, που να ξεπερνά το μνημόνιο. Ένα σχέδιο ικανό να αποκαταστήσει τις σχέσεις και τη θέση μας μέσα σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών που να γράφει «Ελλάδα» στην ούγια!
Είναι κοινή συνείδηση πλέον ότι η ασυδοσία του πελατειακού συστήματος με όχημα το κομματικό κράτος, δημιούργησε το ανυπέρβλητο δημοσιονομικό πρόβλημα, που επέσυρε τα δεινά της λιτότητας και στράγγιξε την ιδιωτική οικονομία. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και των οριζόντιων περικοπών, δοκιμάζει τους πολίτες κάθε μέρα και περισσότερο. Η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή μας πορεία και το φάσμα της δραχμής, καταπνίγουν την ελπίδα και διαιωνίζουν την παράλυση. Ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος της χώρας γονατίζει το τραπεζικό σύστημα, εκτοξεύει το κόστος χρήματος σε απαγορευτικά ύψη και στερεύει την οικονομία από συναλλαγές. Με αυτές τις συνθήκες καμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καμία ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει.
Από την επομένη των εκλογών, ο ΣΕΒ ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος στην καρδιά μιας Ευρώπης ζαλισμένης από τη σχεδόν ανεξέλεγκτη επέκταση των δικών της προβλημάτων. Μίας Ευρώπης, όμως, που αλλάζει –σταδιακά αλλά δημιουργικά, ψηλαφητά αλλά καθοριστικά. Είχαμε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους κορυφαίους ιθύνοντες της Ε.Ε. και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και με την ίδια την τρόικα στην Αθήνα. Εκθέσαμε την ανάλυσή μας για τη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισημάναμε τα λάθη που έχουν γίνει στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των μνημονίων τόσο από εμάς όσο και από τους εταίρους μας, διατυπώσαμε προτάσεις ρεαλιστικές και συγκεκριμένες για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά προόδου.
Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ ήταν η επίδοση επιστολής – υπομνήματος προσωπικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Αντίγραφό της κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η επιστολή* αποτελεί ουσιαστικά τη σύνοψη της στρατηγικής πρότασης του ΣΕΒ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάκτηση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Το σχέδιο του ΣΕΒ έχει άμεσες στοχεύσεις και θέτει μία σειρά από ισοδύναμες προτεραιότητες που πρέπει και μπορούν να επιτευχθούν. Αξονές του είναι:
-
Η αποκατάσταση της δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να παράγει πλούτο και ανάπτυξη. Η έξοδος από την κρίση είναι απόλυτα εξαρτημένη από την ιδιωτική οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτό, άμεση προϋπόθεση είναι τα μέτρα για τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία. Ταυτόχρονα, απαιτείται και η αποφασιστική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο άνοιγμα όλων των αγορών στον ανταγωνισμό, στην απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και στη δημιουργία περιβάλλοντος πραγματικά φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.
-
Η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής για τη μείωση του δημόσιου χρέους με σύγχρονα εργαλεία, από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-
Η ένταξη αυτής της στρατηγικής σωτηρίας του τόπου στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της δομικής κρίσης που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος σήμερα και η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Είναι αυτονόητο ότι καμία προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας δεν μπορεί να πετύχει αν δεν περιοριστεί άμεσα –και με όποια μέτρα απαιτούνται– ο όγκος και ο παρεμβατισμός του κράτους σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Κι ακόμα αν δεν αποκτήσουμε, επίσης άμεσα, ένα φορολογικό σύστημα που να είναι κοινωνικά δίκαιο και οικονομοτεχνικά αποδοτικό, ώστε να εισπράττει το κράτος τους φόρους που του αναλογούν βάσει των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών.
Μόνο αν εκπληρωθεί το σύνολο αυτών των προϋποθέσεων θα σταματήσει η Ελλάδα να κατρακυλά και θα μπορέσει να πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης.
Και για την ανάκαμψη ο ΣΕΒ έχει συγκεκριμένη πρόταση. Έχουμε ήδη καταθέσει με τη μελέτη McKinsey ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και μέτρων για την αντιστροφή της αναπτυξιακής μας καθίζησης με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που περιγράφει βήμα-βήμα πώς, μέσα στην επόμενη δεκαετία, μπορούμε να προσθέσουμε €50 δισ. πρόσθετο ΑΕΠ και να δημιουργήσουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σε αντίθεση με τη μετεκλογική ροπή να αναχθούν σε… φετίχ η επέκταση της περιόδου για τη δημοσιονομική προσαρμογή –που είναι βεβαίως απαραίτητη– ή η επιμέρους διαπραγμάτευση όρων του μνημονίου (στοχεύσεις στενές και συχνά προσχηματικές), στη δική μας αντίληψη η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την παράλληλη και αποφασιστική προώθηση όλων των στόχων που αναδεικνύει η πρότασή μας. Εδώ που φτάσαμε, η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έχει καταστεί αποσπασματική επιδίωξη –και πάντως ανεπαρκής. Το ζητούμενο σήμερα είναι να επαναδιαπραγματευθούμε το ίδιο το μέλλον μας!
Από την Ευρώπη, ζητάμε ρεαλισμό –και όχι δογματισμό. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αλλά, το ίδιο περιμένουμε και από το πολιτικό μας σύστημα.
Στην πράξη, το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο έχει ξεπεραστεί. Εκείνο που ζητά σήμερα η κοινωνία μας είναι να μην καταστραφεί –και δεν τολμά να ελπίσει πως μπορεί να το αποφύγει. Σωτηρία ζητούν οι πολίτες –όχι με μέτρα που δεν σώζουν, αλλά με πολιτικές πνοής και αποτελέσματος. Αυτή είναι η πρόκληση για τον πολιτικό μας κόσμο.
Η κυβέρνηση συνεργασίας που επέβαλαν τα αποτελέσματα των εκλογών έχει κάνει, τουλάχιστον διακηρυκτικά, στροφή προς τον ρεαλισμό: δηλώνει μια μεταρρυθμιστική βούληση που ξεπερνά τα στενά όρια του μνημονίου αγκαλιάζοντας ευρύτερους εθνικούς στόχους. Ευελπιστούμε ότι και η, αξιωματική ιδιαίτερα, αντιπολίτευση θα ολοκληρώσει τη δική της ρεαλιστική στροφή –θα απεγκλωβιστεί από την άγονη ρητορεία ενός παρωχημένου αντιμνημονιακού αγώνα και θα εισφέρει τις δικές της διακριτές προτάσεις στην ανάγκη της εθνικής αλλαγής, από την οποία ουδείς δικαιούται να αυτοεξαιρεθεί. Είναι άμεση ανάγκη να αφιερωθούμε στη σταδιακή υποκατάσταση του στενού κορσέ του μνημονίου από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας και ανόρθωσης. Είναι άμεση ανάγκη να διεκδικήσουμε μία νέα συμφωνία επανασύνδεσης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν οι υπολογίσιμες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ξεπεράσουν τις μικροκομματικές τακτικές και συναγωνισθούν αντιπαραθέτοντας ρεαλιστικές στρατηγικές εθνικού διεξόδου.
*Διαβάστε εδώ την επιστολή του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου προς στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.