Τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τον Οδικό Χάρτη της Νέας Ανάπτυξης, 19/5/2011
Ζητείται ανάπτυξη! Η ανάπτυξη είναι ταυτόσημη με την ελπίδα –για ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ανάπτυξη ίσον ανάσταση, μετά τον συνεχιζόμενο Γολγοθά της κρίσης. Τα κόμματα την υπόσχονται, οι κοινωνικοί φορείς την αναζητούν, οι πολίτες τη νοσταλγούν. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη –αλλά πώς την εννοούν;
Υπάρχει δυστυχώς στον τόπο μας η παγιωμένη αντίληψη ότι η ανάπτυξη είναι ένα είδος δημόσιου αγαθού που παρέχεται δωρεάν από το κομματικό κράτος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά βάθος αναπολούν την αναπτυξιακή φούσκα που είχε δημιουργήσει το πελατειακό κράτος με δανεικά και επιδοτήσεις. Αυτήν την ανάπτυξη ξέρουν, αυτήν εμπιστεύονται. Εξακολουθούν να θεωρούν ότι θα ξανάχουμε ανάπτυξη όταν το κράτος βρει τρόπο να ξαναμοιράσει λεφτά. Λεφτά, όμως, το κράτος δεν έχει –ούτε θα ξανάχει στο ορατό μέλλον αν δεν δημιουργήσουμε μία στερεά, ανταγωνιστική και πραγματική οικονομία που θα φέρει πλούτο και χρήματα.
Ούτε το μοντέλο της υπερκατανάλωσης που τροφοδοτεί μια μεταπρατική δράση με εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να επανέλθει.
Η ανάπτυξη, εξάλλου, δεν θα προκύψει περίπου ως διά μαγείας. Η ύφεση δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές λύσεις και θαυματουργές συνταγές.
Η ανάπτυξη απαιτεί χρόνο και είναι μια κατάκτηση που απαιτεί συλλογική, διαρκή και σκληρή προσπάθεια σε ατομικό επίπεδο και συνολικά από την κοινωνία.
Η ανάπτυξη προέρχεται μόνο από την επένδυση, από την παραγωγή διεθνών ανταγωνιστικών αγαθών και υπηρεσιών, από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Οι σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου διαθέτουν τη γνώση και γι’ αυτό δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις. Ξέρουν ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε οριστικά και αμετάκλητα και κάθε προσπάθεια αναπαλαίωσής του είναι μάταιη και επικίνδυνη. Για να ξαναβρούμε τον δρόμο μας χρειαζόμαστε μια νέα μορφή ανάπτυξης, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, αλλά στην υγιή δυναμική του ιδιωτικού τομέα, βασισμένη στην αποταμίευση, στην επένδυση, στην οργανωμένη δουλειά, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία.
Είναι ανάγκη να ξαναβρούμε το ήθος εργασίας που έχουμε χάσει. Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη των επιχειρηματιών και των δημιουργικών πολιτών. Κι αυτό απαιτεί μια στοχοθετημένη, συστηματική και συνειδητή προσπάθεια αλλαγής των παρωχημένων δεδομένων και νοοτροπιών του χθες.
Στην παρούσα κρίσιμη φάση ειδικότερα, για να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό κλίμα απαιτείται πρώτα να αρθεί η αβεβαιότητα που προκαλεί το φάσμα της χρεοκοπίας και η έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί το ασφυκτικό βάρος του δημοσιονομικού προβλήματος. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η προώθηση των, εδώ και πολλά χρόνια, αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν τις δομές, τους θεσμούς και τις πρακτικές στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο ΣΕΒ έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Μελέτησε και κατέγραψε πάνω από 250 εμπόδια στην επιχειρηματική δράση. Δημιούργησε ένα μηχανισμό συνεργασίας με τα παραγωγικά υπουργεία που εξετάζει σταδιακά όλους τους κλάδους και υποκλάδους της βιομηχανίας και προσδιορίζει τις λύσεις που πρέπει να δοθούν ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη. Κατάρτισε τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για να προωθήσει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στις επιχειρήσεις, ο οποίος υιοθετείται από τα μέλη του και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις εταιρείες. Σε συνεργασία με τη Eurobank έτρεξε το πρόγραμμα «Καινοτομία και Εξωστρέφεια», που έφερε στο προσκήνιο τις καινοτόμες ιδέες και προτάσεις νέων επιστημόνων. Και προώθησε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων.
Η νέα ανάπτυξη δεν θα έρθει ουρανοκατέβατη σ’ εμάς. Πρέπει να πάμε εμείς προς αυτήν. Και να την κερδίσουμε με τη δουλειά μας, τη συνέπειά μας, τις θυσίες μας.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και επιτακτικότητα του ζητήματος, ο ΣΕΒ ανέλαβε στις αρχές του χρόνου μια καθοριστική πρωτοβουλία, με τη συνδρομή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος: Ανέθεσε στην ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία συμβούλων McKinsey, που διαθέτει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν, να εκπονήσει τον ‘Οδικό Χάρτη’ της νέας εθνικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα παραγωγικά υπουργεία, την ΟΚΕ και τους εργοδοτικούς φορείς των βασικών κλάδων της οικονομίας μας.
Ο Οδικός Χάρτης της ανάπτυξης «βλέπει» την Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά! Προσδιορίζει εκείνους τους τομείς –υπαρκτούς, αναδυόμενους ή και δυνητικούς– στους οποίους η χώρα μας διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, οριοθετεί τις κατάλληλες πολιτικές και διατυπώνει επενδυτικές προτάσεις για την αξιοποίηση τους. Παράλληλα, εξετάζει τα δομικά (οριζόντια) προβλήματα της χώρας που έχουν άμεση επιρροή στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν Οδηγό Ανάπτυξης, ο οποίος θα εφοδιάσει με αξιόπιστη πυξίδα τόσο το κράτος όσο και την ιδιωτική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια. Γιατί δεν αρκεί να θέλουμε ν’ αλλάξουμε. Πρέπει να ξέρουμε και πού πάμε.
Οι επιταγές των καιρών απευθύνουν και μια πρόκληση στην επιχειρηματική μας κοινότητα: Καλείται η ελληνική επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς: στο εμπόριο, στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στη γεωργία, στις υπηρεσίες να ξεφύγει από τη λογική των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, να βρει αναπτυξιακή διέξοδο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και σε νέες αγορές.
Η μελέτη βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Φιλοδοξούμε ν’ αποτελέσει μία κατ’ εξοχήν σύγχρονη και μακράς πνοής πρόταση αναπτυξιακής πολιτικής για την οριστική έξοδο από την κρίση. Θα την παρουσιάσουμε με την πεποίθηση ότι προσφέρει μια στερεή βάση λειτουργικής συναίνεσης μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων, των υπεύθυνων κομμάτων και της Πολιτείας. Είναι κατά κάποιο τρόπο το «μετα-μνημόνιο» που έχουμε ανάγκη για να ξανασυναντηθούμε με το μέλλον μας.