Σεμινάριο «Agile & Scrum»
Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής: 16, 17, 23/5/2023
Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες
Τρόπος διεξαγωγής: Zoom platform
Μέγιστος Αριθμός ατόμων: 30
Κόστος συμμετοχής: δωρεάν για στελέχη εταιρειών-μελών του ΣΕΒ, με συμβολικό τίμημα €50 ευρώ υπέρ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία».
Προθεσμία πληρωμής ποσού για την κατοχύρωση της συμμετοχής: 12/5/2023
Προθεσμία αίτησης συμμετοχής: 11/5/2023
Στόχοι Σεμιναρίου
Η διοίκηση με βάση τις αρχές Agile γενικά, και η μεθοδολογία SCRUM ειδικότερα, έχουν την αφετηρία τους στις προσπάθειες των μηχανικών λογισμικού της δεκαετίας 1990 να βελτιώσουν τη ποιότητα, παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των χρηστών-πελατών στα έργα λογισμικού. Όμως οι θεμελιώδεις αρχές και οι αρχικές ιδέες προέρχονται από το σύστημα διοίκησης της ΤΟΥΟΤΑ. Την τελευταία 20ετία, καθώς το λογισμικό αναλαμβάνει τις λειτουργίες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, κάθε επιχειρηματική διαδικασία και στρατηγική μετασχηματίζεται σε πρόβλημα σχεδίασης λογισμικού. Οι επιχειρήσεις κάθε κλάδου υιοθετούν και προσαρμόζουν τις μεθοδολογίες Agile όπως η Scrum πέρα από τη διαχείριση έργων λογισμικού, σε κάθε επιχειρηματική λειτουργία και σε μεγάλη κλίμακα. Πάνω απ’όλα, πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, ένα σύστημα αξιών, προτεραιοτήτων και αρχών στον αντίποδα της ιεραρχικής δομής των επιχειρήσεων. Η προσέγγιση Agile υποστηρίζει και βασίζεται σε μια κουλτούρα ευρύτερης συνεργασίας, διαφάνειας και αυτονομίας των ανθρώπων σε μικρές ομάδες.
Το σεμινάριο παρουσιάζει το ιστορικό και θεωρητικό υπόβαθρο των γενικών αρχών της προσέγγισης Agile και της μεθοδολογίας Scrum ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις βασικές μεθόδους μέσα από μια δημιουργική άσκηση προσομοίωσης. Πιο συγκεκριμένα, το σεμινάριο περιλαμβάνει τα εξής θέματα.
- From Waterfall to Agile
- Scrum διαδικασία, ρόλοι, πρακτικές, αντικείμενα
- Scrum προσομοίωση (ομαδική άσκηση)
- Debriefing: Learning Agile – Leading the Change
Σε ποιους απευθύνεται
- Στελέχη που επιδιώκουν μια αρχική εξοικείωση με τον τρόπο σκέψης Agile.
- Μάνατζερ ΜΜΕ που επιθυμούν να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές του Αgile τις ομάδες τους και τις επιχειρήσεις τους
Εισηγητής: Δρ Νίκος Μυλωνόπουλος, Associate Professor of Digital Business, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Ο Ν. Μυλωνόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικού επιχειρείν, στρατηγικής για την πληροφορική, outsourcing υπηρεσιών πληροφορικής, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, και στα συστήματα διαχείρισης γνώσης. Συνεργάζεται στενά με το Center of Advanced Learning Technologies στο INSEAD (Γαλλία) για την ανάπτυξη προχωρημένων συστημάτων προσομοίωσης που οδηγούν σε σύνθετες δεξιότητες διαχείρισης αλλαγών, συνεργασίας και λήψης αποφάσεων. Διδάσκει αυτά τα θέματα -με χρήση προσομοίωσης- σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πτυχίο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα από το Warwick Business School (Αγγλία). Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Warwick Business School, στο Business School του Loughborough University και στο Birkbeck College (University of London). Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα “Communications of the ACM”, “International Journal of Electronic Commerce”, “Electronic Markets”, “International Transactions in OR”, “Journal of the OR Society”, “British Journal of Management”, “Knowledge and Process Management”. Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία: “Organizations as Knowledge Systems” (με τον Χ. Τσούκα), “Social and Economic Transformation in the Digital Era” (με τους Γ. Δουκίδη και Ν. Πουλούδη) και “Σύγχρονες Τάσεις στο Μάνατζμεντ” (με τους Χ. Τσούκα και Β. Θεοχαράκη). Έχει συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της τηλεματικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ηλεκτρονικής μάθησης, του mobile commerce, των κοινωνικοοικονομικών επιστημών, της προσομοίωσης, και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά από αυτά. Επίσης, έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία.