H Ελλάδα καλείται σήμερα να καλύψει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της τάξης των €100 δισ. που αφήνει πίσω της η πολυετής ύφεση. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% (έναντι 26% το 2007) όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι στο 20% και χώρες όπως η Ιρλανδία και η Τσεχία τρέχουν με ποσοστά επενδύσεων 33% και 26% επί του ΑΕΠ τους αντίστοιχα (βλέπε εδώ).
Το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15% είναι πλέον μονόδρομος για να καταφέρουμε σε 4 χρόνια να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα επενδύσεων και να επανέλθει η οικονομία στην επιθυμητή κανονικότητα. Δυστυχώς, η επενδυτική και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας παραμένει μακριά από εκείνη της Ε.Ε. Παρά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών, απέχουμε σε όλους εκείνους τους δείκτες που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις. Το επιχειρηματικό περιβάλλον και η άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό ζητούμενο.
Μετά τα μνημόνια, πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο για να πορευτούμε με δίκη μας ευθύνη. Όμως στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο απουσιάζει ένα πρόγραμμα επενδυτικών μεταρρυθμίσεων με ποσοτικούς στόχους και μετρήσιμες δράσεις. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση για την επιλογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων με τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στις επενδύσεις. Οι 14+1 μεταρρυθμίσεις που προκρίνονται μπορούν να καλύψουν αυτή την αδυναμία του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου. Καθώς προέρχονται ως αιτήματα απευθείας από τις επιχειρήσεις, μπορούν να δώσουν πρακτικές λύσεις στα συσσωρευμένα επενδυτικά αντικίνητρα στους τομείς της αδειοδότησης, φορολογίας επενδύσεων, διοικητικών βαρών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καινοτομίας – τεχνολογίας και εργασιακών σχέσεων.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει να γίνει επιτέλους φιλο-επενδυτική και να μπει στα παπούτσια του επενδυτή. Οι προτάσεις που κατατίθενται στο παρόν δελτίο έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ε.Ε. και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν το μήνυμα για ακόμη περισσότερες επενδύσεις από τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Δεδομένη είναι επίσης η ισχυρή τεχνική υποστήριξη της παραγωγικής οικονομίας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών. Αναγκαία είναι τέλος μια ισχυρή δέσμευση σε επίπεδο Πρωθυπουργού, ώστε να σηματοδοτήσει ως κεντρική επιλογή της κυβέρνησής του παράλληλα με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε εδώ το Special Report.