Με πρόσφατη απόφασή του (355/2019), το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε επιχείρηση, μέλος του ΣΕΒ, η οποία διεκδίκησε τη μείωση της βάσης επιβολής του Φ.Π.Α. και την επιστροφή/έκπτωση του αντίστοιχου φόρου επί των οφειλών του Ομίλου Μαρινόπουλου οι οποίες διεγράφησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης. Η απόφαση εκδόθηκε με τη διαδικασία της «πιλοτικής δίκης» η οποία χρησιμοποιείται για τη γρήγορη, και με ενιαίο τρόπο επίλυση ζητήματος με ευρύτερο ενδιαφέρον.
Η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος είχε εξαιρετικά εγκαίρως επισημανθεί από το ΣΕΒ ο οποίος με δυο επιστολές του προς στις αρμόδιες αρχές, στις 25/10/2016 και στις 15/05/2017, είχε ζητήσει την διευθέτησή του. Η Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ) ανταποκρίθηκε στο παραπάνω αίτημα και προώθησε τη διεξαγωγή της πιλοτικής δίκης επιλέγοντας την εκκρεμή υπόθεση με το μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο. Την προσφεύγουσα εταιρεία, μέλος του ΣΕΒ, εκπροσώπησε δικηγορική εταιρεία επίσης μέλος του, ενώ παρενέβησαν για υποστήριξη των πελατών τους και άλλες δικηγορικές εταιρείες μέλη του Συνδέσμου.
Το ζητούμενο και η απόφαση
Το αίτημα της προσφεύγουσας εταιρείας ήταν να επιστραφεί/εκπεσθεί ο Φ.Π.Α. με τον οποίον είχαν επιβαρυνθεί οι πιστωτές του Ομίλου Μαρινόπουλου αναφορικά με τις απαιτήσεις τους οι οποίες διεγράφησαν λόγω της διαδικασίας εξυγίανσης.
Το ΣτΕ υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας και των άλλων διαδίκων, και ακολουθώντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έκρινε πολύ εμπεριστατωμένα ότι το δικαίωμα έκπτωσης/επιστροφής του Φ.Π.Α. υπάρχει όχι μόνο στην περίπτωση διαγραφής απαιτήσεων λόγω της διαδικασίας εξυγίανσης, (όπως η περίπτωση του Ομίλου Μαρινόπουλου) αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που υπάρχει οριστικότητα στην αδυναμία πληρωμής του τιμήματος (ακόμα και, υπό προϋπόθεση στην πτώχευση του οφειλέτη) εφόσον η μη πληρωμή του τιμήματος διαπιστώνεται σύμφωνα με το νόμο. Έτσι, στην περίπτωση που κρίθηκε, το ΣτΕ διέταξε την επιστροφή του φόρου στην προσφεύγουσα εντόκως.
Οι προεκτάσεις της απόφασης
Μετά την παραπάνω σημαντική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται ότι τα κατώτερα δικαστήρια θα ακολουθήσουν την νομολογία αυτή και θα δικαιώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν εν τω μεταξύ προσφύγει. Αναμένεται επίσης εύλογα ότι η Διοίκηση, αφού αξιολογήσει την παραπάνω απόφαση θα εκδώσει τις αναγκαίες πράξεις ή οδηγίες έτσι ώστε οι φορολογικές αρχές να έχουν ενιαία, και σύμφωνη με την παραπάνω απόφαση, θέση σε πιθανά αιτήματα των φορολογουμένων για επιστροφή/έκπτωση του φόρου από την ίδια ή από παρεμφερείς αιτίες.
Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα έως ότου η φορολογική διοίκηση εκδώσει τις αναγκαίες οδηγίες.
Διαβάστε εδώ το Flash Report “Ανάκτηση ΦΠΑ από πιστωτή σε περίπτωση διαγραφής χρέους κατά τη συμφωνία εξυγίανσης: Πιλοτική δίκη ΣτΕ” – 8 Απριλίου 2019