Με τον Ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» ρυθμίζονται εργασιακά ζητήματα, τα οποία αφορούν στο πλαίσιο εργολαβιών – υπεργολαβιών, τον βάσιμο λόγο απόλυσης και την αναστολή προθεσμιών κατά την συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 117 του νόμου:
1. Καταργείται, αφότου ίσχυσε, το άρθρο 9 του ν. 4554/2018 για το πλαίσιο εργολαβιών – υπεργολαβιών.
2. Καταργείται, αφότου ίσχυσε, το άρθ. 48 του ν. 4611/2019 για το βάσιμο λόγο απόλυσης.
3. Καταργείται, αφότου ίσχυσε, το άρθ. 58 του ν. 4611/2019 για την αναστολή προθεσμιών κατά την συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών.
Ειδικότερα:
Καταργείται μία γενική νομοθετική ρύθμιση για κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος έναντι των εργαζομένων εργολάβου και υπεργολάβου. Πλέον, η εταιρεία που συμβάλλεται με εργολάβο (πάροχο υπηρεσίας), δεν απαιτείται να αποκτά τη δυνατότητα ενδελεχούς, καθημερινού ελέγχου και εποπτείας, με συστηματική φυσική παρουσία, του προσωπικού της εργολάβου εταιρείας. Οι υποχρεώσεις, παραμένουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Μειώνεται, έτσι, μια εκτεταμένη σύγχυση στην αγορά εργασίας, καθώς και η γραφειοκρατική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, και οι δυσκολίες εφαρμογής και ασφάλειας δικαίου.
Ο ΣΕΒ επικροτεί την νομοθετική αυτή παρέμβαση που στηρίζει τον διαχωρισμό και την προστασία της νόμιμης επιχείρησης, απέναντι στις επιχειρήσεις που υιοθετούν παραβατική συμπεριφορά. Οι συνεπείς επιχειρήσεις δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης για όσες παραβιάζουν τη νομοθεσία, ή να υποκαθιστούν το κράτος στην ελεγκτική του λειτουργία. Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση και στη στελέχωση των επιθεωρήσεων εργασίας αντί να επιλέγεται η εύκολη λύση της μετακύλισης ευθυνών των επιχειρήσεων σε κάθε συνεργαζόμενη και νόμιμα λειτουργούσα εταιρεία.
2. Καταργείται, αφότου ίσχυσε, το άρθ. 48 του ν. 4611/2019 για το βάσιμο λόγο απόλυσης, το οποίο ανέτρεπε την ισορροπία της εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας τους ένεκα καταγγελίας, και παρερμήνευε το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΑνΕΚΧ), που είχε κυρωθεί με τον Ν. 4359/2016 (Α 5).
Επίσης, ρυθμίζονται με την υπ’ αριθμ.36542/1007 της 19ης Αυγούστου Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις Οδηγίες εφαρμογής της παρ. 2 (α) του άρθ. 117 του ν. 4623/2019:
3. Καταργείται, αφότου ίσχυσε, το άρθ. 58 του ν. 4611/2019 για την αναστολή προθεσμιών κατά την συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών.
Γενικότερα, οι διαφορές από την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας πρέπει να επιλύονται άμεσα λόγω ποικίλων ζητημάτων που συνδέονται με αυτές (οφειλή μισθών υπερημερίας, κλπ.). Για αυτό άλλωστε και τίθενται από το νόμο οι παραπάνω σύντομες αποσβεστικές προθεσμίες και εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, ώστε να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα από τις παραπάνω υποθέσεις, ιδίως από τις αμφισβητήσεις για το κύρος της απόλυσης.
Επί των παραπάνω θεμάτων, ο ΣΕΒ με 8 Περιφερειακούς Συνδέσμους είχαν καταθέσει Κοινό Υπόμνημα στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 8 Μαΐου 2019 (βλ. εδώ).
Διαβάστε εδώ το Flash Report “Ενημέρωση για τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις του Ν. 4623/2019”- 28 Αυγούστου 2019.