Επισκόπηση
Με την προεξοφλούμενη πλέον ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση σημαντικών πόρων της χρηματοδοτικής βοήθειας, κλείνει ένας γύρος παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση καλείται να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και που μπορούν να μεταμορφώσουν άρδην το τοπίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης. Ήδη, το οικονομικό περιβάλλον είναι βεβαρημένο λόγω των ακραίων συνθηκών υπερφορολόγησης που έχουν επιβληθεί στην εργασία και την επιχειρηματικότητα. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος στην οικονομική δραστηριότητα, απλά και μόνο από την διαφαινόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αγορές που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση καλείται να οδηγήσει τη χώρα, με σύνεση και περίσκεψη, στην ανάκαμψη, εμπιστευόμενη και διευκολύνοντας την ιδιωτική οικονομία. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και την αποταμίευση μιας κοινωνίας, κάθε προσπάθεια επέκτασης του κρατισμού στην οικονομία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχουν δανεικά, αφού τα λεφτά των άλλων τέλειωσαν και η υπό διαπραγμάτευση ελάφρυνση του χρέους δεν θα φέρει άμεση ανακούφιση από τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας.
- Ενώ ο αποπληθωρισμός επιμένει, βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές εμφανίζουν στασιμότητα και η απασχόληση ακολουθεί την εποχική τάση της τουριστικής περιόδου με μεγάλο δυναμισμό. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού υποστηρίζεται από την αύξηση εσόδων από φόρους και εισφορές, που εξασφάλισαν τα μέτρα του καλοκαιριού του 2015 και που αντισταθμίζουν την κόπωση σε έσοδα από φόρο εισοδήματος και φόρους κατανάλωσης, ενώ η συγκράτηση δαπανών συνοδεύεται από την εκ νέου αύξηση των οφειλών του κράτους.
- Το σχέδιο των κρίσιμων προαπαιτούμενων καθώς και των απαιτούμενων για την ολοκλήρωση του προγράμματος εκταμιεύσεων έως τον Ιούνιο 2016 περιλαμβάνει και πάλι μια σειρά από δράσεις άμεσης υλοποίησης που αφορούν τη φορολογία, την οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, την είσπραξη οφειλών προς το κράτος, την πραγματοποίηση ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής και την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Η διατύπωση των προτάσεων αυτών έχει πλέον ωριμάσει, καθώς επαναλαμβάνονται για πολλοστή φορά στα μνημόνια. Από την άλλη ενδιαφέρουσες και κρίσιμες για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του προϋπολογισμού, μέσω του ελέγχου δημοσίων δαπανών και δημοσίων συμβάσεων, καθώς και σε αγορές, εκπαίδευση, υγεία και δικαιοσύνη, παραμένουν ακόμα σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού ή με χρόνο υλοποίησης μεταγενέστερο των κρίσιμων δημοσιονομικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις συναφείς δικαστικές και φορολογικές προβλέψεις, περιλαμβάνονται σειρά μέτρων που συνολικά φαίνεται ότι θα καταστήσουν τη διαδικασία διαχείρισής τους λειτουργική, ενώ τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις τράπεζες και την ΤτΕ εμφανίζονται ως ώριμα και με υψηλή πιθανότητα ομαλής υλοποίησης.
Διαβάστε εδώ το Eβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Η δημιουργία πλούτου προϋποθέτει ιδιωτικές επενδύσεις! – 12 Μαϊου 2016.