Η έκθεση αυτή αποτελεί τη φετινή έκδοση των ετήσιων αναλύσεων της ελληνικής βιομηχανίας που δημοσιεύει ο ΣΕΒ από το 1947.
Η έκδοση χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος (Κεφάλαια 1-3) η ανάλυση επικεντρώνεται στις γενικότερες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες που διαμόρφωσαν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιήθηκε η ελληνική βιομηχανία το 2004. Στο δεύτερο μέρος (Κεφάλαια 4-6) παρουσιάζονται τα βασικά δεδομένα, οι εξελίξεις και οι προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας, τόσο στο σύνολο της, όσο και σε επιμέρους κλάδους της. Αναλυτικότερα:
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε στη διάρκεια του χρόνου και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα .
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, καθώς και οι προοπτικές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, για δεύτερο κατά σειρά χρόνο, στα ζητήματα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο εκτίθενται αναλυτικά οι εξελίξεις και οι προοπτικές στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας και στις μεγάλες ομάδες προϊόντων.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερέστερη αναφορά στην κλαδική διάσταση των βιομηχανιών εξελίξεων και παρουσιάζεται αναλυτικότερα η πορεία των εννέα μεγαλύτερων κλάδων της μεταποίησης, οι άμεσες προοπτικές τους και η πορεία των χρηματοοικονομικών μεγεθών τους.
Το έκτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ανάλυση της κεφαλαιουχικής και χρηματοδοτικής διάρθρωσης του δευτερογενούς τομέα στο σύνολο του. Εκτός από την ανάλυση της μεταποίησης περιλαμβάνεται επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά και ανάλυση των χρηματοοικονομικών στοιχείων των ορυχείων-λατομείων, του ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου και των κατασκευών. Στη μεταποίηση η ανάλυση αποτυπώνει τόσο την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της, όσο και την αντίστοιχη πορεία επιλεγμένων αριθμοδεικτών και στηρίζεται στην ταξινόμηση και επεξεργασία των ισολογισμών όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ με μηχανολογικό εξοπλισμό (κατά το 2003) πάνω από 3.000 ευρώ.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ισολογισμών αναφέρονται μεν στο 2003, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάλυση αποδίδει την εικόνα της τριετίας 2001-2003. Υπάρχει εξάλλου και σύντομη αναφορά στις εξελίξεις του 2004, με βάση δείγμα 549 επιχειρήσεων. Τα κλαδικά στοιχεία αναλύονται σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης της NACE (αναθεώρηση 1.1) που αντιστοιχίζεται στην εθνική ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ 2003. Οι αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία των Ισολογισμών και των Λογαριασμών “Αποτελέσματα Χρήσης” περιλαμβάνονται στο στατιστικό παράρτημα, στο τέλος της έκδοσης αυτής.
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).