Επισκόπηση
- Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον ύφεσης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο σε μια οικονομία με μεγάλη μείωση των πιο αποδοτικών για το κράτος εισοδημάτων, υπερβολικά υψηλή ανεργία και μαζική πλέον φυγή των ικανών, των νέων και των επενδυτών μια τέτοια προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί στηριζόμενη και πάλι, κυρίως σε αύξηση εσόδων. Την ίδια ώρα που η υπερφορολόγηση εκδιώχνει από τη χώρα τα υψηλότερα εισοδήματα, που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στο κράτος (δημοσίευση της Καθημερινής της 4/10/2015 επικαλούμενη στοιχεία της ΓΓΔΕ). Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους υποστηρικτές της συνεχούς αύξησης των φόρων στα «υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις».
- Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η εκτίναξη του ελλείμματός τους στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αποτυπώνει τη χρήση των πόρων του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων παράλληλα με τη χαμηλή είσπραξη ποσών από ρύθμιση αυθαιρέτων, πέραν της συνολικής χειροτέρευσης της απόδοσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων.
- Πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. (δες σελ 6) επιβεβαιώνει την έκταση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ καθώς επίσης κι ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλών και προοδευτικών φορολογικών συντελεστών. Η έκθεση καταγράφει παραδείγματα φορολογικών κινήτρων που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, για να ενθαρρύνουν την ενίσχυση επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, χορηγείται στα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε επιχειρήσεις φοροαπαλλαγή στην ετήσια απόδοσή τους ισοδύναμη με αυτήν που ισχύει για την έκπτωση δαπανών τόκων.
Διαβάστε εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Να ξεμπερδεύουμε (στ’αλήθεια) με το παλιό – 8 Οκτωβρίου 2015.