Βασικά στοιχεία
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στις 17/4/2019, περιλαμβάνει ρυθμίσεις βασισμένες σε προτάσεις του ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Κεντρικοί άξονες ήταν η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου φορολογικών κινήτρων και η βαρύτητα σε βιομηχανικές επενδύσεις. Οι θετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συντελεστή επιχειρηματικών κερδών για 12 χρόνια (που θα ακολουθεί τυχόν μείωση του εθνικού συντελεστή αλλά όχι και την αύξηση του), κλιμακούμενες φορολογικές απαλλαγές, επιταχυνόμενες φορολογικές αποσβέσεις καθώς και διενέργεια υπερ-αποσβέσεων. Επίσης, επιταχύνεται η αδειοδότηση για τις λειτουργίες / εγκαταστάσεις της επένδυσης. Ωστόσο, η περιβαλλοντική αδειοδότηση παραμένει εκτός.
Ποιες δραστηριότητες εντάσσονται
Παρά την έμφαση σε επενδύσεις στη βιομηχανία / μεταποίηση, όλοι οι κλάδοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται βάσει πλήθους κριτηρίων που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στην προοπτική της κυκλικής οικονομίας, στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών, κοκ. Τα κριτήρια θα εξετάζονται από Ειδική Διυπουργική Επιτροπή.
Διαβάστε εδώ το Flash Report “Νέος νόμος για στρατηγικές επενδύσεις: Θετικά τα επενδυτικά κίνητρα. Παραμένει εκτός η περιβαλλοντική αδειοδότηση” – 19 Απριλίου 2019.
Δείτε εδώ την τοποθέτηση του Δρα Γιώργου Ξηρογιάννη, Διευθυντή Τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών, Δικτύων & Περιφερειακής Πολιτικής, ΣΕΒ στη Βουλή, 11/4/2019.