Για τον ΣΕΒ, κάθε στάδιο στον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης πρέπει να διέπεται από απλούς και δίκαιους κανόνες που παρέχουν ασφάλεια δικαίου και εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου η διόγκωση των κόκκινων δανείων αποστερεί πόρους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και παραγωγικά μέσα από την οικονομία, η διαχείριση της επιχειρηματικής αποτυχίας θα πρέπει να εγγυάται αφενός τη «δεύτερη ευκαιρία» για όσους τη δικαιούνται και αφετέρου την αποφυγή του «ηθικού κινδύνου» μέσω της στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελούν η έγκαιρη διάγνωση, καθώς και η αποτελεσματική και ταχεία ολοκλήρωση των προπτωχευτικών και πτωχευτικών διαδικασιών.
Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΒ εκπόνησε ειδική θεματική μελέτη με τίτλο «Το πλαίσιο της πτώχευσης στην Ελλάδα. Δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος;» καθώς και Special Report, «Πτωχευτικό δίκαιο: δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις;» προκειμένου τόσο να καταγράψει παλαιά και νέα προβλήματα του πτωχευτικού πλαισίου όσο και να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Στόχος της μελέτης είναι ο εντοπισμός και η συγκέντρωση του συνόλου των στοιχείων εκείνων που συνδιαμορφώνουν την προβληματική εικόνα, και η πρόταση βιώσιμων λύσεων, ξεκινώντας από τη γέννηση του προβλήματος, με εστιακό σημείο το σχηματισμό και τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.
Διαβάστε εδώ το Special Report: «Πτωχευτικό δίκαιο: δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις;»
Δείτε εδώ την μελέτη: Το πλαίσιο της πτώχευσης στην Ελλάδα. Δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος;