Εντείνεται η ανησυχία για την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε.
Στις 17 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τους όρους αποχώρησης του Η.Β. από τους κόλπους της Ε.Ε., στις 31 Μαρτίου 2019. Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατόν.
Στην παρούσα φάση, και παρότι έχει επέλθει συμφωνία κατά 95% σχετικά με την αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε., το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις. Το κύριο αγκάθι έγκειται στο πως θα αποφευχθεί σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 ή σε περίπτωση που η Ε.Ε. και το Η.Β. δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τη μελλοντική σχέση τους μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η οποία, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Για να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία (που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την ειρηνευτική διαδικασία της Μεγάλης Παρασκευής), η Ε.Ε. έχει προτείνει ως ύστατη λύση η Βόρεια Ιρλανδία να συνεχίσει να υπάγεται κανονιστικά στο κοινοτικό δίκαιο σε περίπτωση σκληρού Brexit. Με δεδομένο ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ντε φάκτο διχοτόμηση του Η.Β., η πρωθυπουργός του Η.Β. έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως αποτέλεσμα, το Συμβούλιο Κορυφής έληξε χωρίς αποτέλεσμα με τους ηγέτες των Ε.Ε. 27 να δηλώνουν λιτά ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο ώστε να παρθούν πολιτικές αποφάσεις.
Αυτή η εξέλιξη έχει εντείνει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου ο οποίος, παρά τις διαβεβαιώσεις των ηγετών ότι θα επέλθει συμφωνία, βλέπει τον χρόνο να περνάει και την καταληκτική προθεσμία να πλησιάζει. Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί έχει πλέον αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει οποιαδήποτε μελλοντική κίνηση και ορισμένες έχουν αρχίσει μάλιστα να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.