Η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα προτείνει νέα προσέγγιση προς την Κίνα
Σήμερα, η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Ενδεικτικά, οι συνολικός όγκος συναλλαγών σε αγαθά ανήλθε σε € 604,7 δις το 2018 ενώ το συνολικό εμπόριο υπηρεσιών σχεδόν € 80 δισ. ευρώ το 2017.
Αναμφισβήτητα, η ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Κίνα και ΕΕ έχει αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής. Ωστόσο, αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση κρατών μελών και επιχειρήσεων ότι η σχέση ΕΕ-Κίνας πλέον χαρακτηρίζεται από μία αυξανόμενη ασσυμετρία που δεν είναι βιώσιμη.
Για τη Δύση, η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 σηματοδοτούσε την αποφασιστικότητα της χώρας να συνεχίσει της μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων δεκαετιών και που είχαν ως κοινό παρονομαστή τη σταδιακή αποδοχή των αρχών της ελεύθερης οικονομίας και την φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας.
Οι εν λόγω προσδοκίες ωστόσο έχουν διαψευσθεί. Ο ρόλος του κράτους στην κινεζική οικονομία παραμένει κεντρικός και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια απομάκρυνση της χώρας από τις θεμελιώδεις αξίες της Δύσης.
Με δεδομένο ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το υβριδικό της οικονομικό μοντέλο πλέον αποτελεί σημαντική πρόσκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και προϋποθέτει πλέον αλλαγή υποδείγματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ασσυμετρίες που έχουν δημιουργηθεί.
Για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα (BusinessEurope), η νέα στρατηγική προς την Κίνα απαιτεί πολυεπίπεδη δράση που είναι βασισμένη σε τέσσερις άξονες:
1.Διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.
2.Μείωση του αντίκτυπου των στρεβλώσεων της αγοράς που προκαλεί η κυβέρνηση της Κίνας
3.Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
4.Εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού και συνεργασίας σε τρίτες αγορές
Συνολικά 130 δράσεις προτείνονται στη θέση του οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου και φέρει τον τίτλο «The EU and China: Addressing the Systemic Challenge – A comprehensive EU strategy to rebalance the relationship with China».
Μεταξύ άλλων, η επιχειρηματικότητα κοινότητα θεωρεί ότι πρέπει υπάρξει αναμόρφωση των κανόνων του ΠΟΕ ώστε να μπορεί να υπάρχει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα κρατικών ενισχύσεων σε στρατηγικούς βιομηχανικούς κλάδους στην Κίνα και να δοθεί τέλος στην αναγκαστική μεταφορά τεχνολογία που πολλές φορές αποτελεί προϋπόθεση ώστε να δραστηριοποιηθεί μία ευρωπαϊκή εταιρία στην Κίνα.
Ταυτοχρόνως, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και την εκπόνηση μίας στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής.