Νέοι φιλόδοξοι στόχοι για το περιβάλλον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η πρώτη επίσημη πρωτοβουλία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να ανακοινώσει μία σειρά δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δημοσιοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019 και είναι στην ουσία ένας οδικός χάρτης δεσμεύσεων ώστε να καταστεί η ΕΕ, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγικό τομέα της χώρας, είναι η πρόθεση της ΕΕ να αυξήσει τους ήδη φιλόδοξους στόχους της για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2030, από 40% σε τουλάχιστον 50%.
Σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Ιούνιο 2020, ύστερα από διαβούλευση και μία ανάλυση επιπτώσεων, ένα σχέδιο δράσης για το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί ο καινούργιος στόχος με υπεύθυνο τρόπο, δηλ. χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ακριβώς επόμενο βήμα θα είναι η ανάλυση όλης της σχετικής ενωσιακής νομολογίας με αντίκτυπο στο κλίμα μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με επακόλουθη παρουσίαση προτεινόμενων αλλαγών, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Μόνο και μόνο η επίτευξη του υπάρχοντος στόχου για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2030 θα απαιτήσει €260 δις σε επενδύσεις ετησίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του χρόνου ένα Επενδυτικό Σχέδιο για μία Βιώσιμη Ευρώπη, στόχος του οποίου θα είναι να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους €1 τρις σε βάθος δεκαετίας. Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει τη χρηματοδότησή της για αειφόρες δράσεις στο 50% μέχρι το 2025, πράγμα που την καθιστά ουσιαστικά την πράσινη τράπεζα της ΕΕ. Τέλος, ο σχεδιασμός της Επιτροπής προβλέπει και τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα υποστηρίξει την μετάβαση σε περιφέρειες οι οποίες εξαρτώνται από βιομηχανίες υψηλής έντασης άνθρακα. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να απεξαρτηθεί η χώρα πλήρως από τον λιγνίτη έως το 2028, το εν λόγω ταμείο μπορεί να προσφέρει έμπρακτη υποστήριξη υπό προϋποθέσεις.