Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κανόνες στον ορισμό κατώτατου μισθού
Στις 28 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση οδηγίας με στόχο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ έχουν πρόσβαση σε μισθούς που τους επιτρέπουν μία αξιοπρεπή διαβίωση όπου και να εργάζονται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι απαιτείται δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στη διάθεσή της, σχεδόν το 10% των εργαζομένων δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στη μισθολογική πολιτική, η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την καθιέρωση των κατώτατων μισθών το οποίο ταυτοχρόνως σέβεται πλήρως τις εθνικές αρμοδιότητες και παραδόσεις, που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ χωρών της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής θα υποχρεώσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας κυρίως μέσω της ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων. Σε περίπτωση μάλιστα που το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι λιγότερο από 70%, το κράτος μέλος θα πρέπει, είτε μέσω νόμου είτε μέσω συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την πρόωθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης.
Επιπλέον, στα κράτη μέλη όπου ο κατώτατος μισθός είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, οι κυβερνήσεις θα πρέπει:
- Να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό που θα εγγυάται ότι ο κατώτατος μισθός και η προσαρμογή καθορίζεται με σταθερά και σαφή κριτήρια
- Να διασφαλίσουν ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων για τον καθορισμό και την προσαρμογή τους
- Να περιορίσουν τις δυνατότητες απόκλισης από τον κατώτατο μισθό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία παρά τις ισχυρές αντιδράσεις αρκετών κυβερνήσεων, των σκανδιναβικών συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ μιας Σύστασης του συμβουλίου αντί για οδηγία.
Σε δελτίο τύπου, η BusinessEurope εξέφρασε τη μεγάλη απογοήτευσή της για την εν λόγω επιλογή γιατί η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση υπονομεύει την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπλοκες νομοθετικές ρυθμίσεις και αναντιστοιχίες στα κράτη μέλη.
Η πρόταση της Επιτροπής είναι διαθέσιμη εδώ