Χρειαζόμαστε δομές στήριξης των γυναικών από την πολιτεία και οργανωμένες πολιτικές από τις επιχειρήσεις – Ομιλία αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, 13/3/2019
Oμιλία αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου
κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού Προγράμματος
«Γυναίκες & Ηγεσία» του ΣΕΒ και του Alba
Εκ μέρους του ΣΕΒ θα ήθελα με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκκίνηση του προγράμματος «Γυναίκες και Ηγεσία» του ΣΕΒ, που υλοποιεί το ALBA και εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ».
Σε έναν ιδανικό, λογικό, σύγχρονο κόσμο, η πρωτοβουλία θα έπρεπε να αφορά την «ηγεσία» – σκέτο, χωρίς να προορίζεται συγκεκριμένα για γυναίκες.
Προσωπικά κάθε φορά που πρέπει να συζητήσω γι’ αυτό το θέμα αισθάνομαι αμήχανα, γιατί οι αντιλήψεις και οι εμπειρίες μου από τον επαγγελματικό στίβο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι στη δουλειά, στην αποτελεσματικότητα, στις επιτυχίες, αλλά και στα λάθη, στις αποτυχίες, το φύλο δεν παίζει κανέναν ρόλο.
Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει όλους όσοι σκεφτόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού, αλλά λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανώτερων ηγετικών ρόλων παγκοσμίως.
Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ισότητα των δύο φύλων διαπιστώνεται ότι στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο τέλος του 2016 το 65,5% των γυναικών έναντι του 77,4% των ανδρών απασχολούνταν σε κάποια εργασία.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε διοικητικές θέσεις, στοιχεία του Οκτωβρίου του 2016 που διαθέτει η Κομισιόν δείχνουν ότι 1 στα 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλων εταιρειών είναι γένους θηλυκού και μόνο σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία, η αναλογία είναι 1 στα 3. Κατά συνέπεια, ελάχιστες είναι και οι γυναίκες επικεφαλής διοικητικών συμβουλίων στις επιχειρήσεις της Ε.Ε.
Μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν γυναίκες στη διοίκηση. Στα διοικητικά συμβούλια των υπόλοιπων εταιρειών υπάρχει μία γυναίκα για κάθε δέκα άνδρες.
Στο σύνολο, δε, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, μόλις μία στις τέσσερις ανώτερες διοικητικές θέσεις καλύπτεται από γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες αμείβονται ετησίως κατά μέσο όρο 15% λιγότερο από τους άνδρες.
Παρά τις σημαντικές μεταβολές της θέσης των γυναικών στην ελληνική αγορά εργασίας, η συμμετοχή τους εξακολουθεί να παραμένει μικρότερη σε σχέση με εκείνης των αντρών στις ηγετικές διοικητικές θέσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ο μύθος ότι η επένδυση στις γυναίκες είναι μόνο ένα ηθικό χρέος χωρίς οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Ο μύθος ότι γυναίκες δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες.
Ο μύθος ότι οι γυναίκες υστερούν στην ηγεσία και στη διοίκηση ομάδων.
Ή ότι οι πολιτικές των επιχειρήσεων για τις γυναίκες και την ισορροπία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής δεν έχουν κανένα όφελος για τις επιχειρήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στερεότυπα, που όταν μελετήσει κανείς τα στοιχεία καταρρέουν αμέσως.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του McKinsey Global Institute, αν γινόταν πραγματικότητα η πλήρης εργασιακή ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών διεθνώς, 28 τρισ. δολάρια θα προστίθεντο στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2025.
Ή ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην εκπαίδευση.