Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου στο Φόρουμ Επιχειρηματικής Αριστείας για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας, 21/3/2018

Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, θέλω να συγχαρώ τον κύριο Κτενά και τους συνεργάτες του για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Κύριε Κτενά, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που βιώνουμε, οι εκδηλώσεις αυτές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Τα τελευταία χρόνια, περάσαμε μια επώδυνη και μακροχρόνια δημοσιονομική προσαρμογή. Βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εξαλείψαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.Τα επιτεύγματα αυτά είναι μεν σημαντικά, αλλά δεν εξασφαλίζουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα, πρέπει να εφαρμόσει ένα δικό της εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, που θα εξαλείψει τις παθογένειες και θα αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ένα καίριο ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις.
Διαθέτουμε αναπτυξιακές δυνατότητες, που για πολλά χρόνια λιμνάζουν λόγω πολιτικής αβελτηρίας, ιδεολογικών προκαταλήψεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και νομικών εμποδίων. Για σοβαρούς επενδυτές, που ενδιαφέρονται για τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα, προϋπόθεση, είναι η κατάργηση των πολλών και συχνά αδικαιολόγητων αντικινήτρων και η διαμόρφωση σταθερών κανόνων σε όλα τα επίπεδα. Είναι αληθές ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πράξη πολλές μεταρρυθμίσεις που ήταν ζητούμενο για δεκαετίες.  Άλλες, όμως, έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.
Σε μια οικονομία στην οποία το θεσμικό πλαίσιο συχνά εμποδίζει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αντιστρέψουν αυτή την πραγματικότητα και θα απελευθερώσουν εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις είναι προφανής.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό, δε σημαίνει μόνο χαμηλό κόστος παραγωγής. Σημαίνει και παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με μεγάλη προστιθέμενη αξία.  Έτσι, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό και κυρίως με τρόπο ευσταθή.
Η κρίση ήταν μια ευκαιρία οι αλλαγές αυτές επιτέλους, να υλοποιηθούν.
Και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και παραμένουν πρόθυμες να μας συνδράμουν με τεχνογνωσία.
Κυρίες και κύριοι,

Το 2017 ήταν έτος επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε μία εύθραυστη ανάπτυξη που έφθασε το 1,4% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί προς το 2% έως 2,5 τη διετία 2018-2019. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν το τέλος μιας εποχής. Πολλοί αντιλήφθηκαν την κρίση ως μια δυσάρεστη παρένθεση. Τώρα πλέον τέτοιου είδους αυταπάτες έχουν εξανεμισθεί.

Η πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί ένα επίπεδο ευημερίας, έχει οριστικά τελειώσει και μαζί με αυτήν έχει τελειώσει και το εύκολο χρήμα. Οι προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη χώρα.  Η έξοδος από τα Μνημόνια δε σημαίνει και έξοδο από την κρίση.

Βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι πρώτα απ’ όλα η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στις βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Οι απαιτήσεις των υψηλών πλεονασμάτων, τα επόμενα χρόνια, είναι ένα δύσκολο στοίχημα.
Πόσο μάλλον που τα δισεκατομμύρια των πρωτογενών πλεονασμάτων αφαιρούνται, μέσω της υπερφορολόγησης, από την πραγματική οικονομία, στερώντας ζωτικούς πόρους από την ανάπτυξη.
Η οικονομία, πρέπει να αναπτυχθεί και πρέπει ταυτόχρονα να συνοδευθεί με την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.  Η οικονομική κρίση υποχρέωσε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να διεθνοποιηθούν, να επιδιώξουν τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές.  Ήταν όρος για την επιβίωσή τους.

Η δομή του ελληνικού παραγωγικού προτύπου παρουσιάζει ανισορροπίες, με περιορισμένη παρουσία επιχειρήσεων στους κλάδους των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και με χαμηλό όγκο επενδύσεων.

Η οικονομία είναι ακόμη εξαρτώμενη από την κατανάλωση και τις εισαγωγές που περιορίζουν την αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Τονίζω, πάντα, ότι η εξωστρέφεια είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Η εξαγωγική διαδικασία, σίγουρα,  δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όταν ένα μεγάλο μέρος των  προϊόντων μας εξάγεται ανώνυμα, χωρίς προστιθέμενη αξία, κάτι δεν πάει καλά με τις εξαγωγές μας. Για να μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, καινοτόμοι, να έχουμε καλή ποιότητα προϊόντων, ισχυρό εταιρικό όνομα και καλό συνεργάτη στη χώρα στόχο. Πρέπει να επιλέγουμε τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να προσθέτουμε αξία. Και δόξα τω Θεώ έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Στα κοινωνικά μέσα του ΣΕΒ, προβάλλεται από την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά βίντεο, με τίτλο: «Η Ελλάδα Παράγει: Ιστορίες Δημιουργίας». Παρουσιάζουμε, 17 δυναμικές, μεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία και μεταποίηση ως βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύ κοινό.

Κατάφεραν, όμως, μέσα στην κρίση, να μεγαλώσουν, να καινοτομήσουν να δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας και να στηρίξουν τα δημόσια έσοδα. Κοινή συνισταμένη των επιχειρήσεων αυτών, είναι η έμφαση που έχουν δώσει στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές. Ο ΣΕΒ ενισχύει την εξωστρέφεια, μέσα από την προσφορά υπηρεσιών Export Ready στις επιχειρήσεις που είναι μέλη του.

Πρόκειται για ένα πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών, που βασίζονται σε αντίστοιχες καλές πρακτικές του εξωτερικού και σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων που είναι μέλη μας.

Στις 13 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ και το υπουργείο των Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και φιλικό κλίμα η επιχειρηματική μας αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του να επενδύσει στην Ελλάδα. Ακολουθεί, τέλη Μαρτίου, η επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα και τον Απρίλιο στο Μαρόκο. Σήμερα το βράδυ, είμαστε εδώ, για να βραβεύσουμε τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στη εξωστρέφεια. Αυτές που διακρίθηκαν και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τονίζω πάντα, ότι οι εταιρείες δεν είναι απρόσωπες. Το κεφάλαιο τους, είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Σας συγχαίρω λοιπόν θερμά όλους και εύχομαι το 2018 να μας κάνει πιο αισιόδοξους και πιο ισχυρούς.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ