Ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ, κ. Άκη Σκέρτσου, στην εκδήλωση του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ για τα 10 χρόνια του Συνδέσμου με τίτλο: “Επιχειρηματικά Πάρκα: Παρόν & Μέλλον, η πρόσκληση του αύριο”, 24/2/2018

Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Συνδέσμου.
Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.
Η ΒΙΠΕ Πατρών αποτελεί έναν από τους παλαιότερους χώρους οργανωμένης εγκατάστασης στη χώρα, με μεγάλη πληρότητα και αποτελεί ένα δυναμικό περιφερειακό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία.
Η Πάτρα είναι άλλωστε άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας και τον ΣΕΒ, έστω και αν τα τελευταία χρόνια (κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες) διάγει μια περίοδο αποβιομηχάνισης.
Η σημερινή εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου σας αποτελεί για εμάς μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούμε κοντά σας, να σας γνωρίσουμε καλύτερα, να συζητήσουμε για τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τις επιχειρήσεις σας, να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις μας και να σκεφτούμε μαζί τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να διεκδικήσουμε για την επόμενη μέρα.
Μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε, εκτός Αθηνών για όσα αποφασίζονται εντός Αθηνών (ή και εντός Βρυξελλών…) αλλά αφορούν όλες τις επιχειρήσεις οπουδήποτε και αν είναι εγκατεστημένες. Να συζητήσουμε δηλαδή για την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας που δειλά φαίνεται πως ξεκινά, καθώς όλα δείχνουν πως αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης.
Θέλω να γνωρίζετε, και δεν θα κουραστούμε να το λέμε, ότι ο ΣΕΒ δεν είναι το club των ισχυρών, των μεγάλων, των λίγων… ή όσων βρίσκονται εγκατεστημένοι στην πρωτεύουσα ή πολύ κοντά σε αυτήν. Ο ΣΕΒ είναι ο φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο της υγιούς επιχειρηματικότητας, κάθε μεγέθους και χωρικής εγκατάστασης και αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν το σύνολο της οικονομίας, να προωθήσουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο ΣΕΒ σε συνεργασία με 28 περιφερειακούς και κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους (με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας να είναι ένας από αυτούς) καθώς και την Ελληνική Παραγωγή, πρόσφατα ανέδειξε την ανάγκη να υιοθετηθεί ένας φιλόδοξος αλλά αναγκαίος εθνικός στόχος για την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020, από το 8,6% που είναι σήμερα και στο 15% μεσοπρόθεσμα. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου στόχου κατά τη γνώμη μας θα αποτελέσει το κατάλληλο μέσο προκειμένου η πολιτεία αλλά και οι παραγωγικοί φορείς να εργαστούν από κοινού προκειμένου να  διασφαλιστούν οι όροι και προϋποθέσεις που θα τον επιτύχουν. Υλοποιούμε συνεχώς δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου η πολιτική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο να κατανοήσει την ανάγκη για υιοθέτηση αυτού του στόχου και να δεσμευτεί για συγκεκριμένες δράσεις.
Άλλη μια πρωτοβουλία για την οποία αξίζει να μάθετε, αφορά στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Μόλις προχθές πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο συνέδριο για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να δείξουμε το δρόμο, τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτεία, για το πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στον  έντονο ανταγωνισμό σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από την παραγωγική μεγέθυνση. Με οδηγό, τα επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που ακόμη και μέσα στην κρίση κατάφεραν και εξελίχθηκαν αλλά και διεθνείς καλές πρακτικές, παρουσιάσαμε διαδρομές μεγέθυνσης τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών προκειμένου να γίνει πράξη η μετάβαση από τις «πολιτικές για το μικρό μέγεθος» που συνεχίζει να εφαρμόζει η Ελλάδα, σε «πολιτικές μεγέθυνσης» ανάλογες των ευρωπαϊκών πρακτικών. Ζητούμενο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων επιβίωσης, η προσαρμογή στον μεταβαλλόμενο ανταγωνισμό και η προετοιμασία για την ταχύτερη παραγωγική μεγέθυνση.
Τέτοιες πολιτικές καινοτομίας, εξωστρέφειας, ψηφιακού μετασχηματισμού, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, clustering και ευρύτερα ενίσχυσης της παραγωγικότητας μπορούν να ευδοκιμήσουν εντός επιχειρηματικών πάρκων.
Και αυτό γιατί τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα, είναι οι κατεξοχήν κυψέλες παραγωγής.
Είναι, «… ή θα έπρεπε να είναι, ο φυσικός χώρος εγκατάστασης της παραγωγής και το πεδίο όπου η δημιουργική και παραγωγική επιχειρηματικότητα θα μπορεί να αναπτύσσεται.  Ένα εκκολαπτήριο ιδεών, συνεργασιών και  καινοτομίας. Και το βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Όπως όμως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε η πραγματικότητα συχνά είναι πολύ διαφορετική.
Στην ελληνική επικράτεια, λειτουργούν, τουλάχιστον στα χαρτιά, 50 περίπου οργανωμένοι υποδοχείς, εντός των οποίων εκτιμάται ότι είναι εγκατεστημένο λιγότερο από το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας. Αυτό είναι μια λυπηρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν περιοχές με σημαντική μεταποιητική δραστηριότητα εκτός σχεδίου, δίχως να υπάρχουν πάρκα.
Ότι υπάρχουν επιχειρηματικά πάρκα με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές υποδομές, που αντί να σφύζουν από την παραγωγική δραστηριότητα είναι μέσα στην εγκατάλειψη.
Ότι υπάρχουν εγκατεστημένες επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες τις οποίες πληρώνουν, αλλά και επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν.
Ότι εσείς οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας λειτουργία προβλήματα τα οποία όχι μόνο δεν είναι λιγότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις εκτός βιομηχανικών περιοχών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι και περισσότερα.
Για αυτό και εμείς στον ΣΕΒ, παραδοσιακά, αλλά πλέον και μετά  την εγγραφή του ΠΑΣΕΒΙΠΕ στα μέλη μας, έχουμε αποφασίσει να  προωθήσουμε (και το κάνουμε ήδη) στοχευμένες και ειδικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός επιχειρηματικών πάρκων καθώς και δράσεις για την ενίσχυση του θεσμού της οργανωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης ώστε να μην ενθαρρύνεται ή άναρχη βιομηχανική και επιχειρηματική εγκατάσταση και η από αυτό προερχόμενη νόθευση του ανταγωνισμού. Πρόσφατα με τη βοήθειά σας καταγράψαμε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τα προωθήσαμε στην ΓΓΒ για να τα συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της για το νέο ΕΣΠΑ.  Η κα Σπυριδάκη, αρμόδια για τα θέματα των επιχειρηματικών πάρκων στον ΣΕΒ θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα αναφορικά με το τι έχουμε ήδη κάνει και το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε στη συνέχεια.
Από την μεριά μου όμως 3 είναι τα σημεία που θα ήθελα να τονίσω και να συμβάλω στη συζήτηση που θα ακολουθήσει:
1ον για τον ΣΕΒ, οι οργανωμένοι βιομηχανικοί υποδοχείς, δηλαδή τα επιχειρηματικά πάρκα, αποτελούν αυτονόητη επιλογή και απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη.
Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα και τις όποιες αστοχίες πολιτικής έχουν προκύψει με την πάροδο των ετών δεν πρέπει να αμφισβητείται ότι ο φυσικός χώρος λειτουργίας της βιομηχανίας/μεταποίησης είναι η οργανωμένη εγκατάσταση.  Για αυτό και τόσο η πολιτεία (δλδ τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες) όσο οι φορείς διαχείρισης (εν προκειμένω η ΕΤΒΑ που αποτελεί τον βασικό διαχειριστή) αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι αυτή η προϋπόθεση θα εξυπηρετείται και άρα ο στόχος τους θα εκπληρώνεται. Έχουμε επισημάνει ιδιαιτέρως στη ΓΓΒ ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων που επεξεργάζεται καθώς υποθηκεύει το μέλλον του θεσμού αλλά και των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια.
2ον η δημιουργία παραγωγικών αλυσίδων αξίας και οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων αποτελούν μονόδρομο παραγωγικής ανάπτυξης, τον οποίο όσο αγνοούμε (καθώς η συνεργασία δεν φαίνεται να αποτελεί στοιχείο του DNA μας) τόσο θα αποστερούμε από τις επιχειρήσεις και την οικονομία μας δυναμική ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Οι φορείς διαχείρισης αλλά και οι σύνδεσμοι εγκατεστημένων και φυσικά η πολιτεία πρέπει να  ενθαρρύνουν και να δημιουργούν προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν αυτού του είδους τα παραγωγικά οικοσυστήματα. Τα επιχειρηματικά πάρκα δεν πρέπει να αποτελούν μονάχα ένα εργαλείο για μείωση κόστους κάποιων κοινόχρηστων υποδομών. Η συνεισφορά τους στις εγκατεστημένες  επιχειρήσεις πρέπει να προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και των ωφελημάτων που πηγάζουν από την επιχειρηματική ώσμωση και συνύπαρξη.
3ον  η επένδυση στην καινοτομία και η ευθυγράμμιση με την ψηφιακή επανάσταση αποτελούν προϋπόθεση όχι μόνο για την παραγωγική μεγέθυνση και την επικράτηση σε ανταγωνιστικές αγορές αλλά για την επιβίωση. Όποιες επιχειρήσεις δεν καινοτομούν σύντομα θα βρεθούν στο περιθώριο.
Οι φορείς διαχείρισης και οι σύνδεσμοι εγκατεστημένων πρέπει να στραφούν στα κέντρα παραγωγής γνώσης, δηλαδή στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά ιδρύματα, να συνεργαστούν μαζί τους και να δημιουργήσουν μονίμους μηχανισμούς διασύνδεσης των αναγκών της παραγωγής με την παραγωγή γνώσης για την ανάπτυξη καινοτομίας. Γνωρίζω ότι με το πανεπιστήμιο Πάτρας συνεργάζεστε. Η συνεργασία αυτή πρέπει να ενταθεί,  να επεκταθεί και να αποτελέσει και παράδειγμα συνεργασίας και για άλλες βιομηχανικές περιοχές.
Κλείνοντας, καθώς δεν θέλω να σας κουράσω, θέλω να επαναλάβω ότι ο ΣΕΒ, μέσω του Περιφερειακού Συνδέσμου Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αλλά και των επιχειρήσεων μελών του που είναι εγκατεστημένες στην ΒΙΠΕ Πατρών, είναι και θα εξακολουθεί να είναι κοντά σας, τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε όσο και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε.
Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την φιλοξενία και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ