Σημεία ομιλίας του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου του ΣΕΒ κ.Κων/νου Μπίτσιου στη Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΚΕ, 24/6/2017
- Διανύουμε τον όγδοο χρόνο της κρίσης και το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει. Γιατί δεν διαφαίνεται έξοδος από την κρίση; Γιατί δεν εισέρχεται η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά; Η κρίση ήταν το επιστέγασμα μιας περιόδου που έδωσε στην Ελλάδα ανάπτυξη αλλά και παθογένειες.
- Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και μία κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστοχαστεί για το παρόν και το μέλλον της. Η νομισματική ένωση δεν θα επιβιώσει εάν δεν μετεξελιχθεί και σε οικονομική-δημοσιονομική ένωση.
- Σήμερα, το κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνει την αβεβαιότητα που κρατούσε για μήνες, όμηρο την ιδιωτική οικονομία. Διασφαλίζει, με σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό, τη δημοσιονομική πειθαρχία μετά το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Όμως, όσο σημαντική και αν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας -πρέπει να μεγαλώσει η πίτα.
- Η Ελλάδα, πρέπει να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το διακύβευμα είναι σαφές: Η Ελλάδα, για να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση, χρειάζεται ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων. Υπάρχουν δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια, από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ύψους δισεκατομμυρίων, που περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για να υλοποιηθούν. Απαιτείται, όμως, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές των επενδύσεων -και κυρίως, απαιτείται η απρόσκοπτη υλοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων.
- Ως ΣΕΒ, επιδιώκουμε και να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά και να δημιουργήσουμε νέες, υγιείς οργανωμένες επιχειρήσεις, που θα στηρίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στο καλά αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό, στη διαρκή εκπαίδευσή του και στη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα της εργασίας.
- Θα ήθελα να διαλύσω και ένα μύθο που ακούμε συχνά. Και δυστυχώς τον ακούμε και από την πολιτική τάξη. Ότι η Ελλάδα δεν παράγει…Η βιομηχανία και μεταποίηση έχει πολλούς κλάδους με μεγάλη παράδοση και πολλούς και έμπειρους εργαζόμενους. H ελληνική βιομηχανία έχει παραγωγικότητα κατά 22% υψηλότερη από το σύνολο της υπόλοιπης οικονομίας και δημιουργεί αξία, ανάπτυξη και δουλειές: προϊόντα με παράδοση και προοπτική που εξάγονται παγκοσμίως.
- Επισημαίνω ότι το 90% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα, των οποίων η συνολική αξία ξεπερνάει τα €24,6 δισ. Δηλαδή, πάνω από το 42% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προέρχονται από τη βιομηχανία. Και δεν είναι μόνο η παραδοσιακή βιομηχανία. Έχουμε και τις νεότερες μεταποιητικές δραστηριότητες: Παραγωγή βιοκαυσίμων, Βαμβακο-νήματα με high tech πρώτες ύλες, σύνθετα μεταλλικά προϊόντα, σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα, προηγμένα μηχανολογικά συστήματα, συστήματα μπαταριών και φωτισμού, Νανο-τεχνολογίες.
- Κλείνοντας. Ακούω να λέγεται ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή. Με την κατάργηση των δασμών και την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων διεθνώς, δεν υπάρχει πια ελληνική αγορά. Τα σύνορα δεν δημιουργούν πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε μικρές ούτε μεγάλες αγορές. Υπάρχει μια μεγάλη διεθνής αγορά.
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με βάση την ελληνική αγορά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίον ο ΣΕΒ, δημιούργησε το Export Ready ένα πλέγμα στοχευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών για τα μέλη του. Στόχος μας είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν καλύτερη εσωτερική οργάνωση, πληρέστερη ενημέρωση για αγορές-στόχους, αλλά και με τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνουμε, να αποκτήσουν ευκαιρίες δικτύωσης με δυνητικούς πελάτες στις αγορές του εξωτερικού.
- Ολοκληρώνοντας, το κλειδί της επιτυχίας αλλά και της αποτροπής μιας νέας κρίσης στο μέλλον, είναι να θωρακίσουμε τη χώρα με σύγχρονους θεσμούς που υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, και προάγουν την επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργήσουμε εθνικό πλούτο.