Σημεία τοποθέτησης Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου: “Greece: a multilevel crossroad-Greece and the Arab world”, 10/11/2017

Σημεία τοποθέτησης Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου
στο Συνέδριο: 2nd EU-Arab World Summit “Towards a Solid Alliance”
  • Πρώτον: Όταν μιλάμε για τον «αραβικό κόσμο» πρέπει να αποφεύγουμε τα στερεότυπα.
    Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο παναραβισμός υπερίσχυε της έννοιας του κράτους.
    -Δεν διαμορφώθηκε ένα κοινό πολιτικό, ή οικονομικό ή ακόμα και κοινωνικό υπόβαθρο που να στηρίζει την ενότητα των αραβικών κρατών και να οδηγεί στην ενοποίηση τους. Δημιουργήθηκαν κράτη με διαφοροποιήσεις και έχει αναπτυχθεί η έννοια του πολίτη κάθε κράτους.-Η υποχώρηση της ιδεολογίας του αραβικού εθνικισμού έφερε στην επιφάνεια τις θρησκευτικές και φυλετικές αντιθέσεις, οι οποίες εκείνη την εποχή είχαν υποχωρήσει.

    -Συνεπώς υπάρχει αραβικός κόσμος, αλλά όχι ενιαίος αραβικός κόσμος. Υπάρχουν αραβικά κράτη, το καθένα με την πολιτική του, τους δικούς του προσανατολισμούς και τα δικά του συμφέροντα. Αυτό απαιτεί να καλλιεργούμε τους δεσμούς μας χωριστά με το καθένα από τα κράτη αυτά, ανάλογα με τις ιδιομορφίες τους και τα ιδιαίτερα αμοιβαία συμφέροντα μας.

  • Δεύτερον: Η Ελλάδα ήταν πάντα το σύνορο με τη Δύση και πάντα σε μια διαρκή ανταλλαγή με τον αραβικό κόσμο. Δημιουργήθηκαν τριβές, αλλά το κύριο ήταν οι ανταλλαγές.-Στη συνείδηση των Αράβων η Ελλάδα δεν είναι μία τυπική ευρωπαϊκή χώρα. Η μακραίωνη ιστορία έχει ενσταλάξει τη γνώση ότι οι Έλληνες δεν είναι ούτε σταυροφόροι, ούτε αποικιοκράτες. Είναι γείτονες. Με άλλα λόγια, η σχέση του Ελληνισμού με τους Άραβες δεν ήταν σχέση κατάκτησης αλλά γειτνίασης. Συνεπώς οι Άραβες αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με άλλο μάτι. Δεν έχουμε βεβαρημένο παρελθόν κι αυτό μας εξασφαλίζει ένα καλό διαβατήριο.
  • Τρίτον: Οι Άραβες επενδύουν πλέον με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Συνεπώς, θα επενδύσουν με κριτήρια απόδοσης της επένδυσης.
    -Προφανώς υπάρχει άρρηκτη πολιτιστική και πνευματική σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας, αλλά οι δεσμοί αυτοί παίζουν μικρότερο ρόλο συγκριτικά με το παρελθόν σε ότι αφορά στις οικονομικές συναλλαγές και τις επενδύσεις.
  • Τέταρτον: Η Ευρώπη έχει ένα γενικότερο επενδυτικό πρόβλημα. Ένα σημαντικό τμήμα των επενδυτών στρέφεται στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και σε αγορές που προσφέρουν ευκαιρίες.
    -Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα μας δεν οφείλεται ότι είμαστε κάποιου είδους γέφυρα. Οι επενδυτές δεν έχουν ανάγκη από γέφυρες βρίσκουν το δρόμο μόνοι τους. Έχουμε πλεονέκτημα επειδή οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ χαμηλές και επειδή έχουμε περισσότερο οικείο και φιλικό περιβάλλον συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.-Η χώρα μας συνεπώς, παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και το αραβικό ενδιαφέρον είναι πολυποίκιλο. Τα αποτελέσματα, όμως, είναι μεικτά. Έχουμε επιτυχίες έχουμε και σημαντικές καθυστερήσεις.

    -Είναι σημαντικό το επενδυτικό τοπίο να είναι καθαρό, χωρίς κρυφά βάρη και κρυφές υποθήκες και κυρίως χωρίς κρυφά εμπόδια. Η απρόσκοπτη υλοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προσέλκυση νέων.

    -Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών περιλαμβάνει 400 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και 3.500 μέλη συνολικά. Ως το μεγαλύτερο επιχειρηματικό δίκτυο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία.

    -Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι εξαγωγές είναι καίριο αντίδοτο στην κρίση. Για τον λόγο αυτό, παρέχουμε ένα πλέγμα υπηρεσιών πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης προς τις εταιρείες μέλη μας που θέλουν να εισέλθουν σε αγορές του εξωτερικού.

    -Σε ότι αφορά στην ελληνική παρουσία στον αραβικό κόσμο, οι προοπτικές είναι καλές και ενδιαφέρον θα έχουν οι αγορές του Ιράκ και μεταπολεμικά της Συρίας, όπου η Ελλάδα έχει παραδοσιακά παρουσία. Εδώ, όμως απαιτούνται συνέργειες.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ