Συμμετοχή ΣΕΒ στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica
Το European Digital Innovation Hub (EDIH ) Smart Attica είναι το πρώτο EDIH για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. To hub δραστηριοποιείται σε τρεις κρίσιμους επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας:
- Ενέργεια & Περιβάλλον
- Εφοδιαστική Αλυσίδα & Κινητικότητα
- Πολιτισμός & Τουρισμός
Επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των δημόσιων οργανισμών και στοχεύει στην προώθηση της ψηφιακής τους ωριμότητας.
Υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού
Το EDIH θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους οργανισμούς και επιχειρήσεις, υπηρεσίες καινοτομίας που είναι οργανωμένες στις ακόλουθες κατηγορίες:
- δοκιμή πριν από την επένδυση / test-before-invest
- οικοσύστημα καινοτομίας και ευκαιρίες δικτύωσης / innovation ecosystem and networking opportunities
- δεξιότητες και κατάρτιση / skills and training
- υποστήριξη για την εξεύρεση επενδύσεων / support in finding investments
Το Smart Attica θα παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο και την εμπειρογνωμοσύνη προς τους οργανισμούς, επιτρέποντάς την εφαρμογή νέων εργαλείων και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και να αξιολογήσουν την τεχνική και επιχειρηματική προοπτική των ιδεών τους.
Εμπειρογνωμοσύνη
Οι υπηρεσίες του Smart Attica θα βασίζονται στην εμπειρογνωμοσύνη του κόμβου για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία υποστηρίζεται από την τεχνογνωσία σε HPC & Cybersecurity της κοινοπραξίας. Οι υπηρεσίες θα ενσωματώσουν το ανθρωποκεντρικό και ηθικό όραμα της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης και θα παρέχουν υπηρεσίες με βάση την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.
Τομείς εφαρμογής
- Ενέργεια και περιβάλλον – με στόχο τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων & την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Καθώς η Αττική υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης όσον αφορά τη χρήση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση των αποβλήτων, την ενεργειακή απόδοση και την κυκλική οικονομία, το Smart Attica θα συντονίσει τις προσπάθειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών λύσεων για τη βελτιστοποίηση και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
- Εφοδιαστική αλυσίδα & κινητικότητα – Επικέντρωση στο σχεδιασμό αποτελεσματικής & καινοτόμου έξυπνης αλυσίδας εφοδιασμού από άκρη σε άκρη. Η έντονη οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας και της Αττικής, σε συνδυασμό με την ισχυρή εξάρτηση αρκετών τομέων οικονομικής δραστηριότητας από τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργεί την ανάγκη για την εφαρμογή και ενεργοποίηση καινοτόμων, διατομεακών λύσεων ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης, με σεβασμό στους περιορισμούς της αστικής κινητικότητας και των μεταφορών.
- Πολιτισμός & Τουρισμός – Αντιμετώπιση της ψηφιακής ενδυνάμωσης της εμπειρίας των πολιτών και των επισκεπτών. Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης όλων των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τους επισκέπτες, αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρεται εμπειρία υψηλής ποιότητας, εφαρμογές, εικονικές περιηγήσεις, επιτόπια ψηφιακά βοηθήματα κ.λπ. Νέες μορφές δημιουργίας, παραγωγής, διανομής, πρόσβασης και συμμετοχής, ενισχυμένες από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση σε ολόκληρο τον τομέα.
Συμμετοχή ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ θα υποστηρίξει το Smart Attica επιτρέποντας στους δικαιούχους να απευθυνθούν στο ευρύτερο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της χώρας ώστε να διερευνήσουν συνέργειας και συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες επιχειρήσεις της Ελλάδας.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο ΣΕΒ είναι δικτύωσης και ενημέρωσης, ανάπτυξης συνεργειών και συνεργασιών καθώς και ενημέρωσης για εργαλεία και υπηρεσίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Ο ΣΕΒ έχει αναπτύξει ευρεία πρωτοβουλία σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και σε θέματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και υποστήριξης στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία. Είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Enterprise Europe Network και της Business Europe.
Εταίροι
Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με άλλους 135 κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe 2021-2027.