Μηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών ΣΕΒ, Δεκέμβριος 2013

Όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών του ΣΕΒ, στο τεύχος Δεκεμβρίου, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,6% τον Οκτώβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση της καθοδικής τάσης των συνολικών εξαγωγών –ιδιαίτερα εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών– από το 2011 και μετά (Διάγραμμα 1), που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καθυστερημένη επίλυση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και υλοποίησης πολιτικών στήριξης της εξωστρέφειας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε επίπεδο δεκάμηνου (Ιαν. – Οκτ.) καταγράφεται αύξηση 3,7%. Η υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής με γνώμονα την εξωστρέφεια και την καινοτομία είναι πλέον επιβεβλημένη προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η συνολική αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2013 ανήλθε στο ποσό των 2.324,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.572,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012. Η μείωση των συνολικών εξαγωγών αποδίδεται στην υποχώρηση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-17,4%), ενώ αντίθετα οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες (1%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η υποχώρηση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες είναι μικρότερη (-1,3%) ενώ η μεταβολή των αποστολών προς την ΕΕ γίνεται αρνητική (-3%).
Από την ανάλυση σε μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, προκύπτει σημαντική πτώση των εξαγωγών στα μηχανήματα και υλικό μεταφορών (-21,68%), στα καύσιμα (-21,25%), στα λάδια και τα φυτικά και ζωικά λίπη (-11,65%), στα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (-8,12%) καθώς επίσης και στα τρόφιμα (-4,8%). Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση με μεγαλύτερη εκείνη των εμπιστευτικών προϊόντων (57,27%).

Διαβάστε εδώ το Μηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών ΣΕΒ, Νοέμβριος 2013
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ