Η Ελλάδα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την ψηφιακή σύγκλιση και την ψηφιακή οικονομία

«Ο αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων της χώρας μας, βάσει σχεδίου, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μας περιβάλλον και θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας.» Το μήνυμα αυτό, μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας, την Τετάρτη, 9.3.2016, στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ για τη ψηφιακή οικονομία.

Όπως επισήμανε ο κ. Φέσσας η Ελλάδα για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που την χωρίζει από την Ευρώπη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την ψηφιακή σύγκλιση και την ψηφιακή οικονομία: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι η τεχνογνωσία είναι διάσπαρτη και δεν κεφαλαιοποιείται από το κράτος και τις επιχειρήσεις». Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν ξεκάθαρος αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους στον τομέα τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε πώς θα δημιουργήσουμε δομές που θα απορροφούν και θα μοιράζουν πόρους σε έργα, χωρίς να υπάρχει ένας φορέας ή μια αρχή που θα θέτει στόχους για τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από το κράτος, την κοινωνία και την αγορά.» «Σκεφτόμαστε δηλαδή πώς θα μοιράσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όχι πώς θα μετασχηματίσουμε την οικονομία –για αυτό και ο ΣΕΒ έχει προτείνει ότι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει να επιτελέσει έναν ρόλο ευρύτερο και οριζόντιο και να αποκτήσει αρμοδιότητα και στην ιδιωτική οικονομία.»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα πολιτικών και νοοτροπίας που εμποδίζει πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά και να επενδύσουν στο ψηφιακό τους μέλλον. Για να γίνει αυτό πράξη απαιτούνται ισχυρά φορολογικά κίνητρα που επιβραβεύουν την οικονομική απόδοση που παράγει νέα κέρδη και θέσεις εργασίας και όχι  επιδοτήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά. Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτομικές δραστηριότητες, καθώς και για τους χρηματοδότες τους, χρειάζονται φορολογικά κίνητρα, όπως η αυξημένη δυνατότητα έκπτωσης δαπανών και η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών τους για 10 έτη. «Το ταλέντο δεν πρέπει να υπόκειται σε φορολογική αφαίμαξη, προκειμένου να μπορεί να δημιουργήσει.»

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού κρίσιμο ρόλο αποκτά η καθολική υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που στην περίπτωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, πρέπει να γίνει υποχρεωτική, ενώ  πρακτικές όπως η «Διαύγεια», και οι ηλεκτρονικές προμήθειες του κράτους πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ψηφιακού επιχειρείν.

Διαβάστε εδώ τα σημεία παρέμβασης του  Προέδρου του ΣΕΒ.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ