Ανακοινώσεις από την Εκδήλωση-Ημερίδα Διαβούλευσης του ΣΕΒ: «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον» , 5/11/2015
Εκδήλωση-Διαβούλευση για τις Επενδύσεις και το Επιχειρηματικό Περιβάλλον διοργανώνει ο ΣΕΒ
Με κεντρικό θέμα «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον» και με τη συμμετοχή στα τραπέζια διαλόγου περισσότερων από 90 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας ξεκίνησαν σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες της Εκδήλωσης – Διαβούλευσης για τις Επενδύσεις, την οποία διοργανώνουν ο ΣΕΒ και το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος της Στέγης & ΙΒΕΠΕ, Σύμβουλος Διοίκησης του ΣΕΒ αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό στο πλούσιο έργο και στην προσφορά του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι σημερινές ανάγκες για ανάλυση και τεκμηρίωση των προτάσεων πολιτικής του ΣΕΒ, οδήγησαν στη δημιουργία μιας διακριτής οργανωτικής μονάδας, του «Ινστιτούτου Ανάπτυξης ΣΕΒ», προς όφελος του Συνδέσμου και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να ανοίξει τον διάλογο για θέματα ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο όπου η ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποκατάστασης της λειτουργίας της οικονομίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα. «Όσο δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, όσο δεν βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά με υπερφορολόγηση αντί για εξορθολογισμό δαπανών, η οικονομία δεν θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως από τις οργανωμένες επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλαδικής Έρευνας του Παρατηρητηρίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία εστιάζει στην Άποψη των Επιχειρήσεων για τα Εμπόδια στην Επιχειρηματικότητα και για την Ποιότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα αναγνωρίζουν το τελευταίο δωδεκάμηνο επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα ο βασικός Δείκτης Ευκολίας επιχειρηματικής δράσης που παρακολουθεί διαχρονικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το 2015 μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014. Ως κρίσιμα προβλήματα για το σύνολο των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ανεδείχθησαν η Φορολογία και οι Εισφορές, η Ταχύτητα Απονομής Δικαιοσύνης, τα Αναπτυξιακά Κίνητρα, η Εγκατάσταση–Αδειοδότηση των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, η πρόσβαση σε Χρηματοδότηση και οι Δημόσιες Συμβάσεις.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης διοργανώνονται 5 παράλληλα Εργαστήρια Διαβούλευσης (workshops) και ζωντανού διαλόγου που θα ασχοληθούν με στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως αυτές αναδείχθηκαν άλλωστε και από την Έρευνα του Παρατηρητηρίου, όπως του συστήματος δημόσιων προμηθειών- ελέγχου και εποπτείας αγορών, αλλά και της ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα μέσα από το νέο ΡΣΑ (Ν. 4277/2014), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και τεχνοκρατών.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κεντρικός ομιλητής είναι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας
Δείτε εδώ τα σημεία της ομιλίας του κ. Φέσσα.
Ακολουθούν δυο κύκλοι συζητήσεων–στρογγυλά τραπέζια, για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο και για μεταρρυθμίσεις υψηλής προτεραιότητας. Συγκεκριμένα, το πρώτο τραπέζι διαλόγου αφορά στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές που αποτελούν κλειδί για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης. Το δεύτερο τραπέζι διαλόγου αφορά στα προβλήματα της αδειοδότησης, της χωροταξίας, και του ελέγχου & εποπτείας των επιχειρήσεων, η επίλυση των οποίων θα αποτελέσει καταλύτη για επενδύσεις στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι στους δύο κύκλους συζητήσεων–στρογγυλά τραπέζια της Ημερίδας θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της επιχειρηματικής κοινότητας:
1) Ηλεκτρονικές Συναλλαγές:
Τρύφωνας Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. & Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής ΕΤΕ, Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του ΣΕΒ, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Δρυμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της CARDLINK.
2) Αδειοδότηση – Χωροταξία – Έλεγχος & Εποπτεία:
Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. ΣΕΒ, Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ & Δ.Σ. ΣΕΒΤ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Δείτε εδώ την Έρευνα του Παρατηρητηρίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον στην Ελλάδα.