Ανακοίνωση σχετικά με την Ημερίδα – Διαβούλευση του ΣΕΒ για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού, 18/12/2014


Διαβούλευση επί της έκθεσης του ΣΕΒ για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού
«Μεταρρύθμιση πρώτης προτεραιότητας για την ανάπτυξη η βελτίωση του εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού»

Η πρόταση των επιχειρήσεων για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού, προκειμένου αυτό να αποτελέσει θεμέλιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, παρουσιάστηκε σήμερα (Πέμπτη, 18.12.2014), στο πλαίσιο της ημερίδας διαβούλευσης που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ειδική μελέτη με τίτλο: «Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από τη σκοπιά της επιχειρηματικότητας», η οποία και αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ του ΣΕΒ, της πολιτικής ηγεσίας, μελών του δικαστικού κλάδου, στελεχών της Διοίκησης, εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, με βασικό στόχο τον προσδιορισμό των αναγκαίων ενεργειών για την επιτυχή και ταχεία ολοκλήρωση ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού, αρωγού της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Στη μελέτη αποτυπώνονται τα προβλήματα του υφιστάμενου συστήματος χωρικού σχεδιασμού, αξιολογούνται οι προοπτικές του νέου συστήματος, που θεμελίωσε ο Ν.4269/2014 περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, και προτείνεται ένα συνολικό πλαίσιο μεταρρύθμισης το οποίο θα απαντά στις σημερινές συνθήκες –θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για το αύριο–, θα αξιοποιεί όλο το διαθέσιμο δυναμικό της χώρας ενώ προτείνεται ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και προσαρμογής της πορείας υλοποίησης του προγράμματος εφαρμογής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Ταγαράς.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι «η βελτίωση του εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού αποτελεί μεταρρύθμιση πρώτης προτεραιότητας, την οποία ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι στον αναγκαίο βαθμό. Ο ρόλος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας είναι καίριος, καθώς διασφαλίζει μια απολύτως αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών στη χώρα». Ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι ο ελλειμματικός σχεδιασμός, η αβεβαιότητα και η ασάφεια στην οριστικοποίηση προβλέψεων, που διέπουν το υφιστάμενο σύστημα, δεν αποτελούν μόνο τροχοπέδη για την αδειοδότηση και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά αντανακλούν ασάφεια και ανασφάλεια δικαίου στη ρύθμιση του χώρου, των χρήσεων γης, των όρων δόμησης, με συνέπεια όλα αυτά να αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Τόνισε δε ότι η επιχειρηματικότητα, κυρίως σε ότι αφορά τις δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, όχι μόνο δεν ενσωματώνεται επαρκώς στις διαδικασίες του χωρικού σχεδιασμού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κυριολεκτικά εκδιώκεται. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Φέσσας  ανακοίνωσε την πρόθεση του ΣΕΒ να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο ΠΕΚΑ και να συμμετάσχει ενεργά στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου κεντρικού Μηχανισμού Εφαρμογής των Μεταρρυθμιστικών Παρεμβάσεων, που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση της πρόσφατης Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης που εκκίνησε με την ψήφιση του Ν.4269/2014. «Ο ΣΕΒ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, εφόσον συμπληρωθεί με τις προβλεπόμενες εφαρμοστικές διατάξεις και ενισχυθεί με σύγχρονους μηχανισμούς και εργαλεία, μπορεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό περιβάλλον: μία στέρεη βάση για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επενδύσεις και να γίνει η ανάπτυξη συνώνυμη της εθνικής ανάτασης, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθέτηση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτη Αλεξιάδη και με την παρουσίαση του Διευθυντή Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης κ. Θεοδόσιου Ψυχογιού, οι οποίοι ανέπτυξαν το όραμα, τη στρατηγική και τις επί μέρους ρυθμίσεις του Υπουργείου, σχετικά με την Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της θεματικής μελέτης για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού, που αναδεικνύει τις επιπτώσεις και τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Έμφαση δόθηκε στο μίγμα των 24 προτάσεων της μελέτης και στο ολοκληρωμένο πλάνο εφαρμογής που προτείνεται για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης. Όπως επισημάνθηκε, για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, απαιτείται μια συνολική επαναρρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού (χωροταξικού και πολεοδομικού) στην Ελλάδα, που να διασφαλίζει την αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή του. Το νέο αυτό σύστημα σχεδιασμού θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της επιδιωκόμενης οικονομικής ανάπτυξης, της ανάγκης για κοινωνική συνοχή και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, βασικοί πυλώνες του προτεινόμενου σχεδιασμού είναι:

  • Η σύνδεση του χωρικού σχεδιασμού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό
  • Η διασφάλιση της σαφήνειας των χωρικών σχεδίων, αλλά και των θεσμικών κειμένων με τα οποία αυτά ισχύουν (μεταξύ των επιπέδων σχεδιασμού όσο και οριζόντια μεταξύ σχεδίων ιδίου επιπέδου σχεδιασμού).
  • Η προτυποποίηση διαδικασιών, προδιαγραφών, σταθεροτύπων, κ.α., η καθιέρωση μονοσήμαντης ορολογίας, η οποία θα εκτείνεται και πέρα από το χωρικό σχεδιασμό σε θεσμικά κείμενα που αφορούν τομεακές πολιτικές που τον επηρεάζουν, και η κωδικοποίηση εργαλείων σχεδιασμού (π.χ. χρήσεις γης).
  • Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης και η συγκρότηση ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης και υποστήριξης εφαρμογής με τη συμμετοχή των φορέων της επιχειρηματικότητας.

Τη θεματική μελέτη ακολούθησε η παρουσίαση των προκαταρτικών ευρημάτων της ex ante έκθεσης επιπτώσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται από το Παρατηρητήριο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για την καλύτερη νομοθέτηση.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της Μεταρρύθμισης.  Εκπροσωπώντας τις απόψεις των επιχειρήσεων, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά θεσμικά βήματα με την ψήφιση του Ν. 4269/2014 ‘Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση–Βιώσιμη ανάπτυξη’ που αποτελεί θετική τομή προς τη σωστή κατεύθυνση για να πετύχουμε το στόχο της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος χωρικού σχεδιασμού, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού υπόβαθρου της χώρας αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την έξοδο από την κρίση. Η διαδικασία αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας, αφορά εκτός από το ΥΠΕΚΑ και όλα τα αναπτυξιακά Υπουργεία, αποτελεί ουσιώδες εργαλείο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και πρέπει να συντονίζεται από τον Πρωθυπουργό.».

Τη διοικητική σύνοψη της θεματικής μελέτης μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ στη διεύθυνση: www.observatory.org.gr.

Διαβάστε εδώ τη Διοικητική σύνοψη.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ